Nemci reči slovenských vládnych poslancov prehliadajú

Nemci na útoky Slovákov nereagujú. Slovenským vyšetrovateľom dôverujú, že kauzu únosu vietnamského exilanta vyšetria kvalitne.

Za únosom vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha vidia slovenskí vládni predstavitelia zlyhanie nemeckej strany. Už pred pár mesiacmi sa obviňovanie zo zlyhania nemeckej tajnej služby aj polície stalo obhajovacou praktikou exminsitra vnútra Roberta Kaliňáka, súčasného ministerstva i ďalších vládnych politikov.

Praktika, ktorou sa chcú politici zbaviť zodpovednosti za to, že komunistickej krajine dopomohli aj lživými údajmi o lete vládneho špeciálu, zavliecť do cudziny exilanta s právom pobytu v Schengene, prerastá v niektorých prípadoch až do útokov. Napríklad v relácii O 5 minút 12 na verejnoprávnej RTVS veľmi ostro označili za vinníkov únosu nemecké orgány vládni poslanci Ľuboš Blaha zo Smeru aj Karol Farkašovský z SNS.

Nemecká strana zatiaľ na opakované a vyostrujúce útoky slovenských partnerov nereaguje. Vyhla sa aj otázke ako výpady vnímajú nemeckí diplomati.

Dôvera pretrváva

„Teraz ide predovšetkým o to, aby sa čo najrýchlejšie objasnili výčitky, týkajúce sa účasti na únose Trinh Xuan Thanha. Následne sa rozhodne o ďalších krokoch,“ uvádza pre Biztweet tlačové oddelenie Veľvyslanectva Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave.

Pripomína tiež, že predseda vlády Peter Pellegrini prisľúbil 2. mája spolkovej kancelárke Angele Merkelovej podporu slovenských úradov.

„Vychádzame z toho, že slovenské úrady tieto obvinenia s rozhodnosťou vyšetria a postarajú sa o vyjasnenie všetkých sprievodných udalostí tohto bezprecedentného únosu. Nemecké úrady sú pritom v úzkom kontakte so svojimi slovenskými kolegami. Dôverujeme spolupráci medzi nemeckými a slovenskými vyšetrovateľmi,“ dodáva veľvyslanectvo.

Čítajte aj:

Slovensko rieši pre reguláciu hazardu 11 žalôb

Duslo má daňové prázdniny. Štát výšku pomoci utajuje

Posun v prípade Budamar zrejme do konca roka

Nemecké úrady pracujú na rozsiahlom objasnení únosu. Vyšetrovania pokračujú. Nemecké úrady v lete odsúdili spolupracovníka vietnamskej tajnej služby, ktorý sa priznal, že sa podieľal na zavlečení Trinh Xuan Thanha

Zapojenie Kaliňáka

Ten bol vysokým štátnym činiteľom Vietnamskej socialistickej republiky, potom podnikateľom, ktorý dostal vo Vietname doživotie za údajnú korupciu. Utiekol preto do Nemecka a požiadal o azyl.

Únos do domoviny mala dirigovať vietnamská tajná služba. Thanha príslušníci tajnej služby v Berlíne prepadli, naložili do auta a zavliekli na vietnamskú ambasádu. Následne ho odviezli do Bratislavy, kde ho zaradili do vietnamskej delegácie, ktorá slovenským vládnym špeciálom odletela do Moskvy. Odtiaľ potom odletel do Hanoja, kde je za mrežami.

Vyšetrovanie úradov v Nemecku, ale aj svedectvá policajtov a diplomatov z nemeckej aj slovenskej strany nasvedčujú, že o celej akcii vedel bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý naviac zámerne klamal úrady o zložení posádky vládneho špeciálu.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope