Kaliňák bude vypovedať v Špirkovom podozrení

Bývalý minister, ktorého prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko obvinil z toho, že ho zastrašuje, bude vypočutý na Generálnej prokuratúre.

Ešte ako minister vnútra sa mal postarať o to, aby spravil prokurátorovi zo života peklo. Tvrdil to samotný Vasiľ Špirko, ktorý v marci 2018 popísal detaily toho, ako ho zastrašovali. V nesúvisiacom prípade vraj narazil na svedectvá, ktoré popísali to, ako si exminister vnútra Robert Kaliňák s exministrom dopravy a financií Jánom Počiatkom brali úplatky za vybavovanie úradných procesov pri získavaní verejných zákaziek.

Odkedy o tom spísal zápisnicu, ničili ho jeho nadriadení, okolo miesta bydliska sa vraj opakovane objavovali tie isté postavy a skorumpovaní policajti, ktorí mu mali naznačovať možnú likvidáciu v prípade, že sa podozreniu neprestane venovať.

„V predmetnej trestnej veci koná prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky. Na základe trestného oznámenia JUDr. V. Špirka sa vykonávajú úkony smerujúce k doplneniu trestného oznámenie a to v zákonnom rozsahu. (Trestné oznámenie sa dopĺňa výsluchom oznamovateľa a podozrivých). Vzhľadom na neverejný charakter tohto štádia trestného konania, nebudeme v tejto chvíli poskytovať bližšie informácie,“ odpovedá Biztweetu Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry. Kaliňák by teda mal byť vypočutý.

Špirko vychádzal z trestného oznámenia podnikateľa Ľuboša Vargu, ktorý v roku 2016 vypovedal o údajnej korupcii na ministerstve vnútra. Išlo vraj o milióny eur podľa svedka určených pre „Jana a Roba“.

V roku 2010 si štát objednal dodávku sieťových komponentov a technológií. „Svedok - oznamovateľ uviedol konkrétne obchodné spoločnosti, ktoré sa na zákazke zúčastnili. Opísal účasť konkrétnych fyzických osôb a nastavené finančné vzťahy,“ povedal s obavami o svoj život pred novinármi Vasiľ Špirko.

Čítajte aj:

Vyšetrovanie Gorily pokračuje. Čakajú na medzinárodnú spoluprácu

Akadémia médií nevie čo ďalej. Hrozí jej odobratie akreditácií

Varga podľa neho pomenoval dvoch ľudí, ktorých označil za kľúčových. Prvým bol „pán Milan“, ktorý projekt manažoval. „Bol blízkou osobou ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vtedajšieho ministra financií Jána Počiatka,“ povedal Špirko.

Druhý, pre prípad kľúčový člověk, podľa Špirka vytváral „transakčnú históriu peňazí“, ktoré zo zákazky prišli. Dotyčný bol podľa neho na Kaliňákovom ministerstve poradcom.

Varga, ktorý prípad oznámil, tvrdil, že musel zaplatiť províziu, aby jeho firmu do zákazky pribrali. Bolo to podľa neho niekoľko desiatok percent z výnosov z obchodu.
„Celkovo v piatich sumách odovzdal 60-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100- až 150-tisíc a nakoniec 100-tisíc eur,“ hovorí Špirko.

Zopakoval, že peniaze boli určené Jánovi a Robovi. Peniaze údajne pretiekli cez legalizačnú schému a na konci bola obchodná spoločnosť FoRest, ktorú spoluvlastnia Kaliňák s Počiatkom. Firma je spájaná s viacerými mafiánskymi kauzami.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb