Mobilné bariéry pre boj s migráciou ležia v sklade

Bola to veľká paráda. Cvičenie s 300 vojakmi a novonakúpená technika. Ficovu ochranu proti migrantom však v akcii nikdy nevyužili, ani nevedia, kto ju smie využiť.

Vtedajší premiér Róbert Fico spoločne s vtedajším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom predstavovali protimigračné technické opatrenia príhodne – pred parlamentnými voľbami 2016.

Na jeseň 2015 predviedli v maďarskom pohraničí impozantné cvičenie 300 vojakov a členov policajného, či hasičského zboru. Predvádzali, ako dokážu operatívne vytvoriť v pohraničí dočasné pozorovacie body. Už vtedy Fico spomínal, že by rád pripravil technické možnosti pre výstavbu hranice, ktorá by migrantov v prípade nezvládnutia krízy na maďarsko – balkánskej hranici smerovala do kontrolných bodov.

Túto „vychytávku“ potom skutočne predviedol. Vo februári, tesne pred voľbami ukázal mechanizmus výstavby dočasnej bariéry. 2,3 metrov vysoká stena rastie za nákladnými autom. Tvoria ju obvody, ktoré sú vypĺňané zeminou. Stenu možno navýšiť a doplniť o žiletkový vrch.

Táto drsná mobilná bariéra, ktorou Slováci pár týždňov před voľbami zbrojili proti imanigárnym migrantom prúdiacim pod Tatry, stála takmer milión eur. Aspoň to tvrdil rezort vnútra, presnú cenu nikdy neoznámil. „Bariéra stála do milióna eur a táto investícia sa určite vyplatí,“ povedal vtedy novinárom Robert Kaliňák.

Čítajte aj:

Sulíkove vyjadrenia o migrantoch poburujú

Mýty o migrantoch: Je to organizovaný presun niekým zvonka

Mýty o migrantoch: znásilňujú naše ženy

Jeho slová sa však nenaplnili. Mobilná bariéra bola v akcii iba raz, a to práve na predvolebnej akcii SMERu. „Bariéry boli testované v územnom obvode OO PZ Rusovce. Išlo o mobilné bariéry, ktoré má k dispozícii hasičský a záchranný zbor. Od dátumu, kedy bola bariéra testovaná, nebola doposiaľ v podmienkach služby hraničnej a cudzineckej polície využitá, nakoľko Slovensko v súčasnosti nie je na primárne hlavnej migračnej trase,“ uvádza pre Biztweet hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Denisa Baloghová.

Bariéra je teoreticky využiteľná aj v iných prípadoch, pri požiaroch, či povodniach, alebo občianskych nepokojoch. Podľa informácií Biztweetu však k žiadnemu účelu použitá nebola a hasičský zbor ju nielen nezvažuje zapožičať do inej krajiny, kde by využitie mohla nájsť, ale ani nevie, že by ju mal k dispozícii.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope