Žiga sľub nesplnil. Budúcnosť štátneho holdingu je neznáma

Ministerstvo hospodárstvo malo v prvej polovici roka predstaviť plán zriadenia štátneho energetického holdingu. Minister Peter Žiga sa však nikam nepohol.

Zriadiť štátny energetický holding, ktorý by na základoch Slovenského plynárenského priemyslu včlenil pod jednu strechu akcie štátu v ostatných energetických podnikoch, ako napríklad distribučných firmách alebo teplárňach. Na tomto pláne sa zhodla už predošlá Ficova vláda, tlak na jeho zriadenie narástol hlavne po kauze s cenami energií zo začiatku roka 2017.

Minister hospodárstva potvrdil zriadenie holdingu aj koncom minulého roka a v januári 2018 sľúbil, že do polovice roka predstaví detaily a časový plán trasformácie štátnej energetiky. Peter Žiga sľub nedodržal.

„Vznik a podoba Slovenského energetického holdingu závisí od rokovaní na odbornej a politickej úrovni, ktoré sa neskončili,“ uvádza pre Biztweet odbor komunikácie ministerstva hospodárstva.

Už v januári Žiga vyhlasoval, že má v rukách hotovú analýzu, ktorá definovala okrem iného aj to, ktoré podiely štátnych firiem by mohli byť pod SPP včlenené. Nový holding by mal fungovať podobne ako pološtátne firmy ČEZ, MOL a OMV v susedných krajinách.

Čítajte aj:

MOL ovládne maďarsko-slovenský plynovod

Štát sa chystá obmedziť podporu pre zelenú energiu

Štátne odkupy podielov v strategických firmách postupujú pomaly

Na čom otázka zriadenia holdingu, ktorý sa pripravuje zhruba 4 roky uviazla nám ministerstvo neprezrádza. Zrejme však ide o rozkol v kabinete Petra Pellegriniho. Rezort nevie odpovedať ani na to, či proces transformácie štátnych podnikov spustí ešte v súčasnom volebnom období.

„Ďalší postup určí výsledok rokovaní v rámci vládnej koalície, ministerstvo hospodárstva nie je viazané termínmi. Ďalšie otázky sú preto v súčasnosti predčasné,“ konštatuje ministerstvo hospodárstva.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope