Do projektov YIT vstupuje česká skupina RSJ

Spoločnosť Yit Slovakia prizvala do bratislavských projektov nového investora. Založila spoločnú firmu s českou investičnou skupinou RSJ.

RSJ Investments má prostredníctvom spoločného podniku zafinancovať kľúčové fázy developerských projektov Zwirn a Nuppu v Bratislave. V novom joint venture partnerstve budú obe spoločnosti vlastniť rovnaký – polovičný podiel.

YIT vďaka partnerstvu získa potrebné financie pre významné projekty v hlavnom meste Slovenska. Nuppu je aktuálne najväčší rezidenčný projekt developerskej skupiny YIT v Bratislave. V mestskej časti Ružinov rastie v rámci projektu až tisíc plánovaných bytov. 300 z nich je už vo výstavbe. Dve z fáz odkúpil fínsky fond YCE Housing I Ky. Zostávajúcich 700 bytov postaví partnerstvo YIT a RSJ.

V rámci projektu Zwirn zas vyrastie kombinácia obytných a kancelárskych priestorov na mieste bývalej Bratislavskej cvernovej továrne. V prvej etape tam plánujú postaviť 258 bytov a apartmánov. Zaostalý areál má prejsť výraznou architektonickou úpravou celej infraštruktúry.

"Zriadenie tohto spoločného podniku je súčasťou našej politiky hľadania ziskového rastu prostredníctvom partnerstiev. Je to spôsob, ako zvýšiť investičnú kapacitu kapitálovo efektívnym spôsobom," povedal Tom Sandvik, riaditeľ divízie bývania pre Pobaltie, strednú a východnú Európu vo Yit.

Čítajte aj:

Steel Trans definitívne končí. Poslali ho do konkurzu

Lotyši prevzali HBM Pharmu

Skupina MOL transformuje biznis. Aj na Slovensku

YIT Slovakia realizuje v Bratislave obytné komplexy Tammi Dúbravka, Nuppu v Ružinove, Stein2 v Starom Meste a bytový dom Pari v Ružinove. Aktuálne pripravuje aj projekt premeny areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne Zwirn, vrátane pamiatkovej obnovy národnej kultúrnej pamiatky Pradiarne. Fínsko-slovenská spoločnosť zaznamenala podľa agentúry Finstat v roku 2017 tržby vo výške 68,7 milióna eur.

Finančná skupina RSJ nie je jedným právnym subjektom, ale niekoľkými majetkovo prepojenými subjektami. Najvýznamnejšie sú akciovka RSJ obchodník s cennými papiermi a RSJ Investments, čo je fond s podfondmi.

Akcionári držia dva druhy akcií - zakladateľské a investičné. Najjasnejšie možno majiteľskú štruktúru definovať cez pohľad na podiely v akciovej spoločnosti RSJ. Hlavnými akcionármi sú miliardári Karel Janeček s 23,6 percenta akcií, Libor Winkler s 15 percentami, Michal Šaňák, Bronislav Kandrik s 10,6 percenta podielu a Václav Dejčmar s 10-percentným balíkom akcií. Zvyšok sú akcie menších investorov.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope