Faith No More: legenda, ktorá nepovedala všetko

Pomerne krátka história a rozhodne nenaplnený potenciál. Aj napriek tomu patrí Faith No More k významným pilierom rockovej hudby.

Faith No More je americká rocková skupina zo San Francisca v Kalifornii. Jej pôvodný názov bol Faith No Man. Skupinu v roku 1981založil gitarista Michael Morris, basgitarista Billy Gould, hráč na klávesové nástroje Wade Worthington a bubeník Mike Bordin.

Skupina čerpá vo svojej hudobnej tvorbe inšpiráciu okrem iných hudobných žánrov hlavne z heavy metalu, funku, progresívneho rocku, hip-hopu, hardcore punku, thrash metalu a jazzu. Je považovaná za jednu z najvplyvnejších rockových kapiel histórie.

Pozrite si aj:

Tradičný rock v podaní Dire Straits

Kanadská rocková legenda Rush

Britská techno propaganda Leftfield

Pred vydaním debutového albumu We Care a Lot z roku 1985 táto skupina prešla viacerými personálnymi zmenami. Stabilnejším sa toto zoskupenie stalo až v roku 1988 po príchode speváka Mike Pattona, ktorý na tomto poste vystriedal Chucka Mosleya.

Ich najúspešnejší album The Real Thing vyšiel v nasledujúcom roku (1989). Je na ňom ich prelomový hitový singel „Epic“. Aj ďalší album s názvom Angel Dust z roku 1992 bol úspešný. Jeho singel, „Midlife Crisis“ sa stal jednotkou rebríčku Modern Rock Tracks časopisu Billboard.

Popularita skupiny Faith No More začala klesať po roku 1994, po tom ako od nej odišiel jej dlhodobý gitarista Jim Martin, ktorého vystriedal Trey Spruance z kapely Mr. Bungle. V roku 1995, po vydaní ich nasledujúceho albumu bol Spruance vystriedaný Deanom Mentom, ktorého napokon vymenil ich súčasný hráč na gitaru, Jon Hudson. Skupina Faith No More sa po vydaní ďalšieho albumu s názvom Album of the Year v apríli 1998 rozpadla.

24. februára 2009 kapela Faith No More oznámila, že sa v pôvodnom zložení z roku 1998 zúčastní európskeho koncertného turné. V júni 2009 prvýkrát po jedenástich rokoch vystúpila na Brixton Academy v Londýne. Po tejto premiére skupina občas pokračuje v koncertnom turné aj na ďalších miestach.