Štát už zadal zakázku na online nahrávanie epodpisov

Malo to trvať niekoľko týždňov, ale ťahá sa to mesiace. Ministerstvo vnútra stále nevyriešilo problém s nahrávaním nových bezpečnostných certifikátov pre elektronický podpis.

Denisa Saková ešte ako štátna tajomníčka na ministerstve vnútra v októbri 2017 oznámila, že štát zneplatní elektronické podpisy, ktoré predtým nútil podnikateľov nahrávať do občianskych preukazov.

Po zrušení certifikátu sa ľudia nemohli cez epodateľne podpísať. Zrušenie a výmena certifikátov súvisí s bezpečnostnou chybou, ktorú pri generovaní e-podpisu v čipe, aký je v slovenských preukazoch, objavili výskumníci z Masarykovej univerzity v Brne.

Nové certifikáty si preto zhruba 300 tisíc občanov musí prísť nahrať zase osobne na niektorú z policajných pobočiek. Pod hrozbou pokút vynútené opakované nahrávanie certifikátu podstúpili hlavne podnikatelia, ktorým bola chybou ministerstva vnútra znemožnená komunikácia s úradmi. Vzniknuté náklady podnikateľom nikto nevynahradil. Ostatným sľúbil, že si nové certifikáty budú smieť nahrať nadiaľku cez internet do pár týždňov. Začiatkom roka zas Biztweetu rezort vnútra tvrdil, že bude projekt hotový do konca februára.

Miesto pár týždňov dnes prešlo takmer sedem mesiacov a online nahrávanie certifikátov stále nie je dostupné. Na otázku prečo k prieťahom dochádza Biztweetu rezort vnútra neodpovedá. Prezrádza však, že koncom apríla podpísal zmluvu s dodávateľom, ktorý má platformu pre online nahrávanie certifikátov pripraviť. Ani teraz však presnejší termín spustenia nahrávania nedokáže priblížiť.

Čítajte aj:

Digitalizačná odysea. Zvládneme boj s byrokraciou?

Elektronizácia štátnej správy je hanbou celého politického spektra

„Okrem zvýšenia komfortu používateľov e-podpisu tým, že kvôli aktualizáciam už nebudú musieť chodiť osobne na oddelenia dokladov, nové riešenie spĺňa podmienky potrebných certifikácií v zmysle rozhodnutia NBÚ. Dosiahne sa tým tiež , že v budúcnosti minimalizujeme náklady na prechod na iné algoritmy generovania kľúčov – eliptické krivky,“ hovorí o zakázke tlačový odbor ministerstva vnútra.

Dodávateľom zákazky je spoločnosť Enterprise Services Slovakia. Jej konečnými užívateľmi výhod sú Zdenko Böhmer a Martin Peluha.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope