Britská techno propaganda Leftfield

Dvojica Leftfield patrí desaťročia medzi najznámejších propagátorov elektronickej muziky.

O ich hudbe hovoria aj ako o "učebnici tanečnej elektronickej hudby". V elektronike totiž kombinujú techno, dub, reggae, ethno, či trip-hop.

Kapela vznikla v roku 1990, založili ju Paul Dyal a Neil Barnes. Album Leftism z roku 1995 považuje časť kritikov za najlepší tanečný album všetkých čias. Chrbticou tejto nahrávky je skladba Release The Pressure.

Skladbu Not Forgotten kritici označili ako stavebný kameň žánru menom progressive house. Rok po vydaní Leftism, teda v roku 1996, si Leftfield pripisujú ďalší veľký úspech, keď sa ich pieseň A Final Hit objavuje na soundtracku ku kultovému filmu Trainspotting. Ich pesničky sa dostali aj do filmov ako Pláž alebo Lara Croft: Tomb Raider.

Pozrite si aj:

U.N.K.L.E.: Projekt spájajúci esá inteligentnej elektroniky

Pendulum: zlámané beaty pre každého

Legendárny koncert na víkend: Nestarnúci raveri Prodigy

Druhé album Rhythm and Stealth vyšlo roku 1999 a pokračovalo v šľapajách predchádzajúceho albumu. Rythm and Stealth sa vyšplhalo až na špičku britského rebríčka predajnosti hudobných nosičov.

K prvému singlu "Afrika Shox" vznikol znamenitý klip Chrisa Cunninghama a samotná skladba sa stala najúspešnejším singlom v histórii kapely. Leftfield sa v roku 2002 na čas stiahli z hudobných pódií, avšak úspech a ohlas vydaného výberu najväčších hitov v roku 2005 donútil duo zamyslieť sa nad svojím rozhodnutím. Vrátili sa preto na pódia aj do štúdia.