Enel drží štát v šachu. Žiga už privatizačné peniaze nezoženie

Talianska spoločnosť Enel stále blokuje rokovanie o vyplatení zostatkovej sumy za privatizáciu Slovenských elektrární.

Taliani stále nepredložili ani len potrebnú dokumentáciu pre spustenie konkrétnych rokovaní. Prebehlo len prvé zoznamovacie stretnutie. „Stále neprišlo k druhému stretnutiu príslušnej pracovnej skupiny a ministerstvo hospodárstva stále nedostalo od spoločnosť Enel podklady týkajúce sa jej právneho a ekonomického pohľadu na closing privatizácie,“ potvrdzuje Biztweetu hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Pripomeňme, že aktuálny stav trvá zhruba rok. Na otázku, či štát má nejakú páku ako Talianov donútiť jednať ministerstvo neodpovedalo. Slovenská vláda obnovila rokovania o kompenzácii údajného štátneho nároku na finančnú kompenzáciu za privatizáciu slovenských elektrární koncom roka 2016. Po viac ako desiatich rokoch chce od Talianov doplatok 228 miliónov eur. Nárok podľa slovenskej vlády potvrdzuje analýza z roku 2011.

Čítajte aj:

Nafta s prieskumom na Ukrajine aj doma. Plánuje inovácie

MOL ovládne maďarsko-slovenský plynovod

700 dní bez Ruska. Ukrajina naďalej s plynom zo západu

Tá tvrdí, že Enel musí štátu doplatiť rozdiel medzi vyplatenou sumou počas privatizácie a skutočnou hodnotou podniku, ktorú ovplyvnili tiež stúpajúce štátne náklady na dostavbu nového bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

Privatizácia 66-percentného podielu Slovenských elektrární prebehla v roku 2006. Slovensko zinkasoval od talianskej energetickej spoločnosti 840 miliónov eur. Bývalý minister hospodárstva Pavol Pavlis sa pokúsil vec vyriešiť už v minulosti. Kvôli tlaku opozície chcel dosiahnuť vyrovnanie tesne pred predajom podielu spoločnosti Enel v roku 2015, ale zlyhal.

Slovenské elektrárne po schválení Európskou komisiou v roku 2016 získala skupina EPH, ktorú ovláda český miliardár Daniel Křetínský. V decembri 2015 podpísala dohodu o kúpe dvoch tretín podielu za 750 miliónov eur.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope