Čínsky poradca na Hrade vzbudzuje otázky od začiatku

Vymenovali ho v tichosti, údajne na želanie čínskeho prezidenta. Teraz sa jeho úloha bagatelizuje a jeho skupina, ktorá sľubovala masívne investície pôsobí kontroverzne.

Predseda predstavenstva čínskej skupiny CEFC (China Energy Company Limited) Jie Ťien-ming je od apríla 2015 členom poradného tímu českého prezidenta Miloša Zemana. Poverenie mal dostať od šéfa prezidentskej kancelárie Vratislava Mynářa a šéfa poradcov Martina Nejedlého v Šanghaji.

Informáciu, ktorú hradný úrad verejnosti neoznámil, potvrdil až po takmer polroku hovorca. Jie Ťien-Minga označil za "špeciálneho poradcu pre Čínsku ľudovú republiku a pre ekonomické otázky." Dnes, tesne po tom, čo médiá prišli s informáciou o tom, že sú šéf skupiny CEFC rovnako ako aktivity skupiny podozrivé z korupcie, Hrad jeho úlohu bagatelizuje .

"Ide o pozíciu neplateného, čestného poradcu pre ekonomickú spoluprácu Českou republikou s Čínskou ľudovou republikou. Ide teda v zásade o symbolickú pozíciu," uvádza pre Biztweet hovorca prezidenta Jiří Ovčáček.

Jie Ťien-ming je často označovaný za nejtajemnějšího miliardára v Číne. To preto, že pred uvedením do českej funkcie a expanziou firmy, ktorú riadi, toho o ňom nikto veľa nevedel. Na internete boli stopy po Jie Ťien-mingovi vymazané.

Na možné riziko, ktoré čínsky poradca priamo u prezidenta predstavuje upozorňovala aj Bezpečnostná informačná služba. Tá naznačovala možné pôsobenie Jie Ťien-Minga a ďalších vysokých funkcionárov CEFC v Asociácii pre priateľské styky so zahraničím (CAIFC), ktorá je považovaná za oficiálneho "trojana" čínskej vojenskej rozviedky.

Informácie o pôsobení v CAIFC sa objavili aj v Jieovom oficiálnom životopise. Advokátska kancelária Radka Pokorného však médiám ako varovanie pred medializáciu tohto bodu neskôr zmeneného životopisu rozoslala predžalobné výzvy.

Čítajte aj:

Zbližovanie CEFC a finančníkov z Rockaway Capital pokračuje

Číňania chceli odkúpiť celú J&T. Tvrdí poradenská agentúra

Český europoslanec: Babiš a Zeman nie sú vnímaní dobre

Privatizácia štátnej moci pokračuje

Tajuplná je aj činnosť samotnej skupiny CEFC. Čínska firma zastúpená bývalým českým ministrom obrany Jaroslavom Tvrdíkom s médiami nekomunikuje až na rozosielanie tlačových správ a právnych hrozieb vôbec.

Firma má záujem prevziať polovicu J & T Finance Group. Ovládla tiež Pivovary Lobkowicz Group aerolinky Travel Service, či klub SK Slavia Praha.

Prevzala tiež ŽĎAS slovenského oligarchu Sotáka, či jeho dcérsku spoločnosť TS Plzeň. Poslednou dobou smerovala peniaze do ecommerce, kde financovala projekty jej partnerov medzi finančníkmi skrytými za IT firmou Rockaway Capital.

CEFC však sľubovala masívnejšie investície. Zastavili sa v roku 2016. Ďalší biznis neprichádza, vznikajú pochybnosti o finančnej stabilite a skupina naráža tiež na odpor regulátorov. Spoločnosť stále odmieta aj správy o tom, že by bola vyšetrovaná v súvislosti s korupciou. Proti nej však stojí niekoľko svetových prestížnych mediálnych agentúr a oficiálne miesta.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope