Amancio Ortega: Gurru úžitkovej módy

Stojí za značkami, ktoré nosí pol planéty. Španiel Ortega má v porovnaní so slávnymi návrhármi navrch najmä v jednej veci - peniazoch.

Jeho značka úžitkovej módy Zara z neho urobila jedného z najbohatších ľudí planéty. Za touto pozíciou sa skrýva inšpiratívny príbeh a veľa pozoruhodných rozhodnutí.

Amancio Ortega dnes podľa magazínu Forbes vlastní majetok o hodnote okolo 70 miliárd amerických dolárov. Keď sa obzrieme za minulosťou majiteľa módnej značky Zara, ide o priam neuveriteľné číslo. Osud sa s ním nikdy nemaznal. Narodil sa počas II.svetovej vojny v La Coruni.

Mesto, ktoré je dnes preslávené ako srdce španielskej módy však v drsných časoch mnoho známok elegancie neprejavovalo. Otec Amancio Ortega pracoval na železnici, matka bola upratovačka, a tak dnešný miliardár nemal v detstve šancu na lepšie vzdelanie. Nedokončil dokonca ani strednú školu.

Od svojich kolegov medzi prestížnymi podnikateľmi v rebríčkoch sa líši najmä tým, že mu nikto len tak nepomohol že jeho život dlho pôsobil skôr ako tragická dráma.

Už ako trinásťročný začal rodičom pomáhať a zamestnal sa ako poslíček vo firme vyrábajúce luxusné odevy. Zamestnávateľovi sa jeho poctivý prístup páčil a po pár rokoch Ortega povýšil na pomocníka pri výrobe oblečenia.

Tam sa prejavila jeho láska k móde. Prevyšoval svojich kolegov a rýchlo šplhal štruktúrami profesie. Veľmi rýchlo vyšplhal až na pozíciu vedúceho obchodu s oblečením.

Nová pozícia s väčšou zodpovednosťou v ňom rýchlo prebudila chuť k ešte väčšiemu rastu. Miesto práce pre cudzích sa rozhodol stále mladík z ťažkých sociálnych kruhov pracovať na vlastnej firme. V roku 1963 preto zakladá Confecciones GOA (jeho celé meno je Amancio Ortega Gaona). Značka sa vtedy zameriavala najmä na spodnú a nočnú bielizeň. Hneď v prvej firme sa prejavili výnimočné podnikateľské danosti biznismena. Najmä jeho schopnosť pozorovať návyky klientov. Ortega si pri predošlej práci pre luxusné značky všimol, že len málo ľudí má toľko peňazí, aby si mohli ich produkty kúpiť. Jeho stratégiou preto bolo od začiatku vyrábať módne oblečenie za dostupné ceny.

V roku 1975 potom Ortega zakladá firmu, ktorú je dnes známa po celom svete. Značka Zara otvorila svoju prvú predajňu v rodnom meste Ortegu La Coruni.

Čítajte aj:

Hugh Hefner: Aké impérium vybudoval kráľ erotiky?

Carlos Slim Helu: prototyp oligarchu

Tajomný zakladateľ Bitcoin: Anonym, ktorý je miliardárom

Na španielskom trhu vtedy prebiehal boj značiek Corte Inglés a Cortefiel. Zara situáciu využila a priniesla nový vietor do tamojšej módy. Samotný Amancio Ortega o stratégii značky Zara rád hovorí, že "sa snaží demokratizovať módu. Namiesto módy ako privilégia prináša cenovo dostupnú módu vysokej kvality, ktorá je inšpirovaná vkusom, želaniami a životným štýlom moderných mužov a žien ".

Toho sa drží dodnes. Predajné ceny produktov tlačí smerom nižšie aj bez toho, aby kvôli tomu trpela kvalita výrobkov Zara. Podnikateľ cenu reguluje tým, že sa snaží obchádzať subdodávateľa a celú výrobu od začiatku až po samotný predaj zákazníkom zaštíťuje vlastnými silami.

Zara v počiatkoch ušetrila aj na reklame. Stratégia marketingu firmy stála od začiatku na tom, že sa dostupná móda dostane do povedomia kupujúcich vďaka dobrým referenciám.

V roku 1985 založil Ortega spoločnosť Inditex (Industrias de Diseño textil), ktorá okrem Zary včlenila tiež menšie módne značky Massimo Dutti a Pull & Bear. Z menších značiek sa však rýchlo stali ďalší lídri svojich trhov a Inditex predbehol väčšinu veľkých textilných značiek aj čo sa týka objemu výroby.

Zara ťaží tiež z rýchlosti výrobného procesu a distribúcie. Predajná stratégia stojí na nízkych cenách, zľavách a častom striedaní dizajnu. Tým láka zákazníkov k frekventovaným návštevám predajní.

Aj keď Ortega vlastní dnes už jednu z najväčších textilných firiem na svete, nenesie sa okolo neho negatívna aura. Na rozdiel od konkurencie nevyužíva lacnú pracovnú silu v rozvojových krajinách. Väčšinu pracovnej sily drží v domácom Španielsku. Aj preto patrí nielen medzi najbohatších, ale aj medzi najobľúbenejších podnikateľov sveta.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope