Automatická obnova epodpisov bude podľa vnútra do konca februára

Ministerstvo vnútra vidí možnosť obmeny bezpečnostných certifikátov v epodpisoch nadiaľku ako reálnu vo februári 2018.

Reaguje tak na otázku Biztweetu, prečo navzdory sľubu výmeny bezpečnostných certifikátov online „do niekoľkých týždňov“ z októbra 2017 núti hlavne konateľov a účtovníkov firiem, ale aj obyčajných občanov chodiť nahrávať certifikáty na okresné riaditeľstvá polície na Slovensku osobne i dnes. Pripomeňme, že občanom, ktorí pre úkon musia pricestovať zo zahraničia nikto náklady ani čas nepreplatí.

„Pokiaľ budú pripravení aj naši partneri, MV SR môže spustiť možnosť výmeny certifikátov na diaľku do konca februára, a to pre prostredie Windows,“ sľubuje Biztweetu po viac ako troch mesiacoch ministerstvo vnútra.

Štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková, ktorá je prezentovaná ako zodpovedná za elektronizáciu občianskych preukazov, na konci októbra po kritike oznámila, že štát zruší staršie rizikové certifikáty, ktoré má v dokladoch nahratých 300-tisíc občanov. Pripomeňme, že k ich nahratiu pod hrozbou sankcií štát nútil časť občanov pred pár mesiacmi.

Po zrušení certifikátu sa ľudia nemohli cez epodateľne podpísať. Zrušenie a výmena certifikátov súvisí s bezpečnostnou chybou, ktorú pri generovaní e-podpisu v čipe, aký je v slovenských preukazoch, objavili výskumníci z Masarykovej univerzity v Brne.

Čítajte aj:

Peter Kremský: Štát nesplnil svoje domáce úlohy

Elektronizácia štátnej správy je hanbou celého politického spektra

Doba postfaktuálna v praxi. Čapí hnízdo nie je o politike

Pre chybu možno prelomiť akýkoľvek elektronicky podpísaný dokument a ukradnúť z neho niečí podpisový certifikát. Takýto certifikát sa dá využiť na krádež nehnuteľnosti alebo prevod firmy. Nové podpisové certifikáty sú bezpečné, sú generované bezpečnou technológiou a sú dlhšie a zložitejšie, ich prelomenie je v najbližších rokoch nereálne.

Štát sa za chybu neospravedlnil. Hlavne podnikateľom, ktorých núti niektoré dokumenty pod hrozbou sankcií odovzdávať elektronicky, privodil niekoľko sto až tisícové škody. Napriek tomu o kompenzácii neuvažuje.

Potrestaní nebudú ani dodávatelia, ktorí chybnú elektronizáciu štátnej správy pripravili. Navzdory desiatkam miliónov eur nedostanú za fatálne zlyhanie žiadnu sankciu. „Dodávateľ Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) poskytuje službu vydávania certifikátov za paušálnu úhradu nezávislú od dĺžky kľúča. Náklady NASES neovplyvňuje počet ani typ vydaných kľúčov,“ stroho na otázku Biztweetu reaguje Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope