Veľký komorník dokáže vylešteným striebrom meniť chod dejín

Držiteľ Nobelovej ceny Kazuo Ishiguro nám v knihe Súmrak dňa predstavuje svet, v ktorom má komorník vyššiu úroveň ako niektorí hostia.

Príbeh bol zrejme pravdivý. Hovoril o istom anglickom komorníkovi, ktorý nasledoval svojho pána do Indie. Raz sa stalo, že vošiel do jedálne a pod stolom uvidel rozvaleného tigra. Komorník za sebou tíško zavrel dvere a pobral sa do salónika, kde jeho pán práve popíjal čaj s viacerými hosťami. Jemným zakašľaním dal o sebe vedieť a svojmu pánovi do ucha pošepol, čo práve videl.

Vypýtal si súhlas použiť zbraň. O chvíľu hostia začuli tri výstrely. Keď sa komorník opäť objavil v salóne, aby dolial čaj, povedal: „Večera sa bude podávať vo zvyčajnom čase a s potešením vám môžem povedať, že dovtedy tam nebudú nijaké viditeľné stopy po nedávnej udalosti.“

Túto príhodu rozpovedal pánovi Stevensovi jeho otec. Chcel mu na príklade opísať, čo je veľký komorník. Iba taký totiž dokáže stáť pri svojom pánovi v každej situácii a svojou neviditeľnou prácou prispieť napríklad aj k zmene historických udalostí.

Vezmite si také striebro. Ak je dobre vyleštené a správne uložené, môže obmäkčiť aj tých najneoblomnejších hostí. „’Mimochodom, Stevens, v ten večer na lorda Halifaxa veľmi zapôsobilo striebro. Celkom mu zmenilo náladu.‘ Jasne sa pamätám, že takto zneli slová jeho lordstva, preto nie je iba mojím výmyslom, že stav striebra v ten večer drobne, ale významne prispel k uvoľneniu vzťahu medzi lordom Halifaxom a Herr Ribbentropom,“ spomína si na udalosť pán Stevens.

Pán Stevens je hlavná postava knihy Súmrak dňa od čerstvého držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Kazua Ishigura. Stelesňuje staré dobré Anglicko s tými najvyberanejšími spôsobmi.

Keď hovoríme o komorníkovi, automaticky máme na mysli toho z Anglicka. Ostatné krajiny majú totiž podľa neho iba sluhov. „Celkom tomu verím. Kontinentálci nemôžu byť komorníkmi, lebo ako plemeno nie sú schopní citovej zdržanlivosti, toho sú schopní iba Angličania... Prepáčte, že to hovorím tak drsne, sú ako muž, ktorý pri najmenšom impulze zo seba strhne šaty aj košeľu a s krikom sa rozbehne,“ uvažuje pán Stevens.

Jemu samotnému by sa niečo také stať nemohlo. Vo svojej snahe byť veľkým komorníkom je totiž nekompromisný. Niekto by ho azda mohol nazvať necitlivým, on si však chce za každých okolností zachovať dôstojnosť a lojalitu voči zamestnávateľovi. A to aj v situáciách, keď ide o jeho vlastnú rodinu a lásku.

Čítajte aj:

Turecká schizofrénia: Aj chľast a Allah sa dajú kombinovať

Z Bureša Babišom: Kto je Andrej Babiš?

Všetko podriaďuje vyššiemu cieľu – vykonávať svoje poslanie najlepšie, ako je len možné. A to aj za cenu toho, že sa vzdá vlastného života.

Kazuo Ishiguro rozpovedá príbeh, ktorý je viac ako na neuveriteľné dejové zvraty bohatý na neuveriteľne krásny a čistý jazyk. Vďaka nemu sa ocitáme v prostredí a dobe, keď sa čaj podával v bielych rukavičkách, na najkrajších podnosoch, v presne stanovenú minútu. A kde sa hrdinovia namiesto výbuchov emócií držali vždy rozumu a slušnosti.

Súmrak dňa je najznámejším dielom Kazua Ishigura. Keď sa švédska akadémia tento rok rozhodla udeliť mu cenu, bolo to do istej miery prekvapením. Na pomyslenom pódiu sa skôr očakával Haruki Murakami či keňský spisovateľ Ngugi Wa Thiong’o. Akadémia však svoje rozhodnutie zdôvodnila slovami: „Ishigurova tvorba je poznačená starostlivo zdržanlivým spôsobom vyjadrovania, bez ohľadu na to, čo sa deje.“

Presne taký je Ishiguro. Starostlivo zdržanlivý a predsa taký hlboký, že o pánovi Stevensovi budete rozmýšľať ešte dlho. A popri tom premýšľaní mimovoľne siahnete po peknom porceláne a doprajete si čas na šálku kvalitného anglického čaju.

 

Tatiana Kapitánová

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope