Slovensko s plnými zásobníkmi. SPP sa s predstihom pripravil na zimu

Slovensko má v podzemných zásobníkoch 1,3 miliardy metrov kubických zemného plynu. Je tak s predstihom pripravené na zimnú sezónu.

„Ku dnešnému dňu sú kapacity SPP v podzemných zásobníkoch plynu využité takmer na maximum. Spoločnosť tak znovu zabezpečila podstatne vyššie zásoby plynu, ako ukladá legislatíva dodávateľom na Slovensku,“ potvrdzuje pre Biztweet hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ondrej Šebesta.

S ťažbou plynu zo zásobníkov do plynárenskej siete na zabezpečenie dodávok plynu pre spotrebiteľov počas zimného obdobia sa začne 1. novembra 2017.

Vyššie zásoby než prikazuje legislatíva sú pre SPP poistkou pred prípadnými krízami, aká nastala v roku 2009, či 2014. Ukrajina vtedy nedostala plyn z ruských plynovodov a nemohla splniť objednávku pre slovenských klientov. Aj v takýchto situáciach vie nákupca reagovať obchodom s inými dodávateľmi, avšak ohrozuje chod napríklad priemyselných podnikov s veľkým odberom.

Čítajte aj:

ÚRSO stále nemá poistku pre ceny energií

Slovakia Energy v skupine dominovala rastom

Štát sa chystá obmedziť podporu pre zelenú energiu

„Bezpečnosť dodávok plynu je v SPP postavená, okrem kontraktov na nákup plynu z východu i zo západu, aj na nákupe plynu na medzinárodných trhoch. Plyn na Slovensko prúdi najmä z Ruskej federácie na základe dlhodobého kontraktu SPP so spoločnosťou Gazprom Export. SPP má navyše podpísanú zmluvu aj so spoločnosťou Uniper (bývalý E.ON Commodities). Tá dáva spoločnosti v čase najvyššej spotreby možnosť doviezť na Slovensko plyn zo západu,“ hovorí Ondrej Šebesta.

V rámci technických opatrení je pri obmedzení dodávok cez vstupný bod Veľké Kapušany možné na prepravu plynu využiť vstupný bod medzi Slovenskom a Českom Lanžhot alebo vstupný bod medzi Slovenskou republikou a Rakúskom Baumgarten. Ak sa zásoby plynu behom zimy nevyužijí SPP ich predá ďalšiemu zákazníkovi.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope