ÚRSO stále nemá poistku pre ceny energií

Pol roka po vypuknutí kauzy so skokovým nárastom cien energií na Slovensku stále platia doterajšie vyhlášky. ÚRSO zatiaľ nezmenilo nič.

„Každá prípadná zmena vyhlášok sa môže uskutočniť iba v mantineloch príslušnej platnej legislatívy. Musí jej tiež predchádzať zásadná odborná príprava, vrátane hlbšej odbornej diskusie s príslušnými účastníkmi trhu a presného vyčíslenia ekonomických dopadov na jednotlivé odberateľské skupiny. Kým sa tak nestane, pôvodné vyhlášky sa meniť nebudú,“ odpovedá Biztweetu hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz.

Navzdory novému vedeniu úradu, ktorý mohol za niekedy aj viac ako stopercentné nárasty faktúr za elektrinu pre domácnosti sa tak zatiaľ nemení nič. Po silných tvrdeniach o razantných zmenách a poistných opatreniach pre cenové skoky, ktoré vládni poslanci chŕlili na jar, tak prichádza ku zvoľneniu tempa a poklesu záujmu kabinetu o túto tému.

Čítajte aj:

Americký sen trafikanta Ľubomíra Jahnátka

Žiga: Obyvatelia pochopia, že sa vláda zachovala ako sa zachovať mohla

Štát sa chystá obmedziť podporu pre zelenú energiu

„ÚRSO pracuje na tom, aby pri maximálnom využití zákonných regulačných nástrojov dokázal zabezpečiť optimálne koncové ceny elektriny pre slovenské domácnosti, samozrejme v mantineloch, ktoré umožňuje príslušná platná legislatíva,“ argumentuje vo všeobecnej a fádnej rovine Igaz.

ÚRSO koncom minulého rozhodoval o cenách energií nekompetentne, pre čo došlo k niekoľkonásobnému nárastu cien energií. ÚRSO s nominantmi schválenými vládou a ministerstvom hosporárstva nevnímal varovania opozičných politkov, predstaviteľov podnikateľov, ani otázky zo strany médií už na jeseň, ktoré na možné zdraženie poukazovali.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope