Jozef Špirko: Z Penty v šľapajách Babiša

Bývalý partner Penty Jozef Špirko nezaháľa. Vstupuje do rizikového biznisu a kráča po stopách Andreja Babiša v poľnohospodárstve.

Práve Agrofert totiž razí ono známe heslo "Z poľa až na vidličku". Zjavne zaujalo tiež odpadlíka z finančnej skupiny Penta Investments. Expartner tejto skupiny po svojom odchode vpadol do slovenského biznisu v poľnohospodárstve a potravinách. Myslí to vážne a investuje veľkolepo.

V skupine Penta zodpovedal Špirko hlavne za mäsopriemysel, pričom pôsobil ako viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov. "Väčšiu časť svojho času sa rozhodol venovať pôsobeniu v zamestnávateľských organizáciách," povedal v roku 2010 k odchodu Špirka z vedenia Penty hovorca Martin Danko.

Zo zámeru venovať sa vlastným aktivitám o čosi viac než Pente sa však postupom času stala čistá hra na vlastné tričko. V roku 2011 opustil Špirko Pentu úplne.

Zostala po ňom napríklad nie práve najúspešnejšia akvizícia v mäsopriemysle. Špirko, ktorého na pozícii partnera vystriedal Eduard Maták, stál za expanziu skupiny Carnibona v mäsovom biznise. Penta sa nijako netajila, že išlo o fiasko. Multimiliardové investície priniesli iba straty a starosti. Firma, ktorá skúpila české závody značky Schneider, či popredného spracovateľova mäsa na Slovensku Mecom sa dlhé roky reštrukturalizovala a finančnej skupine priniesla vysoké straty.

Napriek neúspechu Špirko hneď po odchode z Penty vstúpil do potravinárskeho biznisu zase. Spoločne s ďalším odchádzajúcim z Penty - investičným stratégom Petrom Ondrom založil investičnú skupinu Aspin, ktorá postupne začala skupovať hlavne malé poľnohospodárske firmy na Slovensku.

Skupina sa mohla oprieť o kvalitné aktíva, ktoré Špirko získal ako vyrovnanie pri odchode z Penty. Ide hlavne o juhoslovenské vinárstvo z Veľkého Krtíša Agro-Movino (neskôr Movino).

Čítajte aj:

Dušan Repák: Právnik s neobyčajnou mocou

Ján Molnár: kráľ východu je skokanom v milionárskych rebríčkoch

Bez nich by to nešlo: Anton Rakický

Základy poľnohospodárskeho impéria začali budovať v prvovýrobe - skupovaním poľnohospodárskych družstiev. Nakúpili tiež veľké rozlohy poľnohospodárskej pôdy - údajne až 12 tisíc hektárov. Na tie získavajú tiež nemalé štátne a európske dotácie. Pre Trend sa nechal Špirko počuť, že skupina plánuje nakúpiť až 50 tisíc hektárov polí.

Po položení základného kameňa, Aspin pohltila tiež prvú spracovateľskú spoločnosť - mliekarne Nika. Po mliečnom biznise prišli vzápätí prvé akvizície v pekárňach. Najskôr v roku 2013 spoločnosť odkúpila výrobcu čajového pečiva a cestovín Adana. V roku 2015 pribudla tiež firma Mlyn a pekárne u Sleziakov.

Z poľa na vidličku sa má sieť firiem Jozefa Špirka dostať prostredníctvom poslednej akvizície. Špirko investične vstúpil do spoločnosti Retail Value Stores. Tá na Slovensku prevádzkuje obchodný reťazec Carrefour. Firma má pod Tatrami vážne problémy a hrozí jej krach. Na jednej strane tak ide o ideálnu príležitosť pre investora, na strane druhej veľké riziko.

Jozef Špirko je naň však zvyknutý. Celkovo sa jeho meno objavuje až v 69 spoločnostiach slovenského obchodného registra.

 

Biztweet