Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím

Zamestnáva tisícky Slovákov, ale kolujú o ňom mafiánske historky. Na Slovensku priamo vlastní dvadsať spoločností.

Zamestnáva tisícky Slovákov, ale kolujú o ňom mafiánske historky. Na Slovensku priamo vlastní dvadsať spoločností. Alexej Beljajev je známy aj sponzoringom politických strán a nadštandardnými vzťahmi s premiérom Robertom Ficom.

Beljajev začal podnikať v roku 1990. Dostal sa k sprivatizovanému ZŤS Sabinov a neskôr k nim pripojil aj zlievarne v Hronci. V roku 2000 bol aj v orgánoch rakúsko-slovenskej akciovky Express Slovakia – medzinárodná preprava. Tej sa vďaka províziám od štátnych železníc darilo.

Najväčším úspechom podnikateľa je doposiaľ následná akvizícia akcií popradskej Tatravagónky. O jej niektorých bývalých akcionároch sa hovorilo v súvislosti s podsvetím.

Od Ľudovíta Černáka potom Beljajev kúpil Vagónku a obsadil aj zvolenské železničné opravovne. Kľúčová firma Beljajeva, Optifin Invest sponzorovala Mečiarove HZDS. Alexej Beljajev bol aj v jednej z prvých doplnkových dôchodkových poisťovní.

Kto sleduje slovenský biznis, určite zachytil kauzu spoločnosti Columbex. Bratislavskú firmu, vyšetruje európska protikorupčná jednotka. V roku 2008 sa totiž dostala k štátnej zákazke cez podozrivý nástenkový tender. Vtedy kvôli podozreniam padla zo stoličky ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (HZDS-ĽS). Napriek tomu, že prípad stále vyšetrujú, dostala v roku 2013 firma Columbex od ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka ďalšiu zákazku – správu IT systémov. Málokto vie, že v dozornej rade sedí práve Alexej Beljajev.

Firemnej konkurencii sa nepáčila ani deväťmiliónová dotácia štátu pre Beljajevovu firmu Railway Casted Components. Firma za peniaze postavila závod v Prakovciach.Vo svojom podnikaní Alexej Beljajev pracuje na viacerých štátnych zákazkách. Spoločnosť Železničné opravovne a strojárne Zvolen, ktorú riadi spoločne s Vladimírom Poórom, opravuje aj zariadenia štátnych železníc. Express Slovakia prenajíma vozne Cargu a firma EBA likviduje nebezpečný odpad ministerstva obrany či atómových elektrární.

V niektorých médiach sa tvrdí, že za úspechom jeho firiem stojí to, že Alexej Beljajev udržiava nadštandardné vzťahy s premiérom Robertom Ficom. Časté stretnutia s premiérom sú verejným tajomstvom. Beljajev sa dobre pozná aj s ruskými štátnymi predstaviteľmi. Hovorí sa dokonca o osobnej známosti s Vladimirom Putinom. Za Drzurindovej vlády bol súčasťou takzvanej „skupinky“, ktorá mala škodiť štátnym záujmom.

Tento rok sa stal prezidentom Zväzu strojárskeho priemyslu. Stojí tak na čele lobistickej skupiny, ktorá sa snaží pre strojárske firmy vyjednať čo najlepšie podnikateľské podmienky. 

 

Čítajte viac:

Tomáš Chrenek: Oceliar s noblesou francúzskeho bohéma skrýva démona v energetike

Petr Kellner: Najbohatší Čech začal ako privatizér. Dnes je mágom pre zhodnocovanie

Viceprezident Antonio Tajani v Európe končí. Priemyselný populista už nekandiduje

 

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..