Rusom slovenský biznis chutí

Na Slovensku fungujú stovky Rusmi ovládaných firiem. Zaujíma ich hlavne biznis s nerastným bohatsvom, logistika a strategické suroviny.

Ako vyplýva z analýzy, ktorú Biztweet pripravil v spolupráci s agentúrou Finstat, na Slovensku funguje až 2575 firiem, ktoré majú akcionára, štatutára, alebo spoločníka z Ruskej federácie.

Ani ruská vojenská invázia na Ukrajinu a následné protiruské sankcie nijak neoplvyvnili záujem ruských podnikateľov o podnikanie na Slovensku. Ako sa potvrdzuje, došlo k opačnému efektu, keď tak ako v iných európskych krajinách, objem ruských súkromných aj obchodných investícií narastá. Podnikatelia totiž Európsku úniu vnímajú ako bezpečný prístav pre hotovosť, ktorá by mohla mať v Rusku nejasný osud.

Aj pre pocit bezpečnosti, významu a stálosti investícií volia ruskí podnikatelia na Slovensku sektory typické strategickým a značne monopólnym postavením. Najčastejšie fungujú vo firmách obchodujúcich s nerastnými surovinami, chemikáliami, či v logistike. Vysoký počet ruských podnikateľov možno nájsť aj v zdravotníctve.

K najvýznamnejším hráčom, ktorých riadi, alebo ovláda ruský občan patrí napríklad súkromná klinika z Piešťan Adeli. Minulý rok dosiahla tržby 5,7 milióna eur, pričom 20 percent akcií drží Svetlana Esipova z Petrohradu.

Rusko

Na Slovensku fungujú stovky Rusmi ovládaných firiem. Zaujíma ich hlavne biznis s nerastným bohatsvom, logistika a strategické suroviny.

 

V zdravotníctve sa presadila takisto spoločnosť The Best. Tá vlastní firmu Eurocord, ktorá obchoduje s púpočníkovou krvou. Firma plne ovládaná Okszanou Cserednyikovou z Moskvy dosiahla vlani tržby na úrovni 12,1 milióna eur.

Tradičným odvetvím, v ktorom Rusi vďaka slovenskému hutníctvu a ich kontaktom bodujú je obchod s nerastnými surovinami. Významným hráčom na tomto ihrisku je napríklad spoločnosť Steel Group, ktorá sa zaoberá veľkoobchodom s hliníkovými medziproduktami a dosiahla tržby 5,7 milióna eur. Konateľom je Andrey Chursin z Moskvy.

Jednoznačne najúspešnejšou slovenskou firmou vlastnenou Rusmi je však Steelinvest. Firma bola založená v roku 1998 ako obchodná firma s farebnými kovmi. Dodáva hlavne hliník, zinok, nikel, cín, meď a olovo.

Ťažisko dodávateľov firmy pochádza z krajín bývalého ZSSR. Odberatelia firmy naopak sídlia po celej Európskej únii a Ázii. Na Slovensku patrí k odberateľom U.S.Steel Košice aj Slovalco. Firmu riadia Veronika Khristianovskaya        z Orenburgu, Oksana Hirmanová so slovenským občianstvom a Karol Lipták. Spoločnosť vlani utržila 79,2 milióna eur.

Čítajte aj:

Eustream s rekordom. Ohrozuje ho však Putin a Fico

Gazprom v Európe posilňuje. Pomáha mu aj Komárek

Alexej Beljajev: Kráľ strojárstva začínal s Babišom. Biznisom prerastá takmer 30 rokov

Spoločnosť Nitro Trading, riadená Olegom Fedorchenkom z Tuly zas na obchode s palivami, rudami, kovmi a priemyselnými chemikáliami vyrobila za minilý rok tržby 12,5 milióna eur.

Úspešnými firmami sú aj White Grain právnika Dimitriiho Lednova z Rostova nad Donom, ktorá prieskumom trhu a sprostredkovaním obchodu pre ďalšie ruské firmy zarobila 8,2 milióna, či pobočka logistickej firmy FM Logistic, kde je konateľom Francúz s moskovským bydliskom Christophe Guy Paul Ménivard. Táto firma zinkasovala podnikaním troch slovenských pobočiek 18,3 milióna eur.

Zaujímavou firmou, ktorá úspešne čerpá aj štátnu pomoc je elektrotechnická firma Sodetal Advanced Wire Technologies so sídlom v Košiciach. Zinkasovala 11,2 milióna eur a jej vlastníkom je skupina Terwingo z Petrohradu.

 

 

Tomáš Lemešani