Prešov ako úspešný príklad. Záborské je takmer plné

Draka, Leyard, Honeywell, AHP. Priemyselný park Záborské už zaplnil takmer sto percent prenajímateľnej plochy

Draka, Leyard, Honeywell, AHP. Priemyselný park Záborské už zaplnil takmer sto percent prenajímateľnej plochy.

Leyard Europe chce zamestnať sto ľudí, ďalších 500 pracovníkov avizoavala zamestnať nemecká firma Etilog. A to len behom posledných týždňov.

„To, že v Prešove pribudne ďalšia výrobná spoločnosť, len dokumentuje ústretovosť nášho mesta voči podnikateľom a vytváranie priaznivých podmienok pre to, aby mohli dávať prácu našim obyvateľom,“ hovorí primátorka Andrea Turčanová.

V minulom roku kúpila šesť hektárov pozemkov v Priemyselnom parku Záborské spoločnosť Draka Comteq Slovakia, zaoberajúca sa výrobou káblových komponentov. Dlhšie obdobie sú v Záborskom etablované aj spoločnosti Honeywell Turbo a spoločnosť AHP. Z celkovej plochy 238621 metrov štvorcových, je preto park takmer plne obsadený.

Draka, Leyard, Honeywell, AHP. Priemyselný park Záborské už zaplnil takmer sto percent prenajímateľnej plochy

 

Primátorka Prešova Andrea Turčanová je podľa slov jej kancelárie toho názoru, že samospráva môže zohrať významnú úlohu aj v oblasti zamestnanosti vytváraním priaznivých podmienok príchodu nových investorov, podpory rozvoja miestnych zamestnávateľov a viac zatraktívniť mesto aj v oblasti cestovného ruchu a prílevu domácich i zahraničných turistov.

Čítajte aj:

Leyard naberie v Prešove sto ľudí

Prysmian otvorí na Slovensku novú továreň. Investuje desiatky miliónov

Slovaktual rozšíri výrobu. Pri Prievidzi naberie 60 ľudí

--

Problémom však ostáva, že v mnohých prípadoch mestá nemajú priame kompetencie ovplyvňovať etabláciu investorov v konkrétnych regiónoch, najmä, ak ide o podmienku získania štátnych stimulov.

Po zaplnení Záborského nebude v chudobnom východoslovenskom regióne snahám získať investora koniec. „V rokovaniach mesto v spolupráci s agentúrou SARIO ponúka potenciálnym investorom lokality v bezprostrednej blízkosti Prešova ako napr. Na Tablách, Grófske, Mesovo, Lominová, Lachôrka, Sosienky, Ličartovce a podobne,“ dodáva hovorkyňa Prešova Veronika Kmetóny Gazdová.

 

 

Biztweet