Michal Suchoba: „Veľa startupistov očakáva výsledky okamžite.”

Pri rozbiehaní nových projektov často robíme rozhodnutia, na ktoré môžeme neskôr doplatiť. Angel investor Michal Suchoba sa v oblasti startupov pohybuje už niekoľko rokov. Spýtali sme sa ho, aké najčastejšie chyby robia mladí startupisti

Pri rozbiehaní nových projektov často robíme rozhodnutia, na ktoré môžeme neskôr doplatiť. Angel investor Michal Suchoba sa v oblasti startupov pohybuje už niekoľko rokov. Spýtali sme sa ho, aké najčastejšie chyby robia mladí startupisti.

Projekty s viacerými spoluzakladateľmi

Nápad na nový produkt alebo službu sa obyčajne zrodí v hlave jedného nadšenca, ktorý sa ju snaží rozvíjať a sám pracovať na úspešnom startupe. Na začiatku si môžeme myslieť, že si so všetkým vystačíme sami a budeme mať z projektu vyššiu návratnosť, ale svet startupov funguje presne naopak.

„Ak budeme perspektívnu ideu rozvíjať sami, môže naše podnikanie skončiť skôr, ako sme si mysleli. Musíme sa odosobniť od toho, že niekomu inému dovolíme pracovať na našom nápade. Keď odštartujeme projekt s ďalším spoluzakladateľom, ktorý nám prinesie konštruktívnu kritiku a posúva nás vpred, dokážeme spoločne vybudovať úspešný a fungujúci startup.” radí Michal Suchoba.

Plánovanie vyžaduje svoj čas

Pri rozbiehaní akéhokoľvek projektu je dôležité venovať určitý čas jeho plánovaniu. Biznis plán sa stane vaším štartérom, od ktorého bude závisieť prvotná fáza projektu. Zamyslíte sa komplexne nad jeho cieľom, potenciálom a celkovým fungovaním. Dôležitou časťou je aj pohľad na konkurenciu, ak nejaká existuje. Zistíte, ako to robia oni, a či vidíte na trhu medzeru, ktorú by ste mohli vyplniť, alebo objavíte už existujúce procesy, ktoré by ste mohli zlepšiť.

Michal Suchoba má s tvorbou biznis plánov mnohé skúsenosti: „Rozvíjanie myšlienky a plánovanie samotného projektu potrebuje svoj priestor. Nemôžeme sa na túto etapu pozerať ako na žrúta času. Čím komplexnejšie a podrobnejšie si odpovieme na všetky otázky hneď na začiatku, ušetríme čas v budúcnosti.”

Čas nie sú vždy peniaze

Niektorí ľudia spúšťajú nové projekty kvôli nadšeniu a snahe priniesť niečo nové. Druhú skupinu startupistov tvoria tí, ktorí v projektoch vidia peniaze. Na rozdiel od pridanej hodnoty očakávajú zisk. A chcú ho okamžite. Bohužiaľ, takýto prístup ich môže skôr či neskôr priviesť k ukončeniu projektu.

Michal, ako investor do rôznych startupov, zažil na vlastnej koži oba prípady. „V každom startupistovi sa skrývajú dve osoby. Jedna z nich očakáva výsledky svojho podnikania okamžite. Druhá časť je presne opačná. Snažia sa priniesť na trh niečo nové, čo prinesie používateľom pridanú hodnotu a možno zlepší ich život.”