Potraviny v koši. Reťazce narážajú pri daroch pre charitu na limity

Obchodné reťazce musia staršie potraviny likvidovať. Darovanie charite je nevýhodné

Štátny plán zvýšiť množstvo potravín darovaných charite nevychádza. Na vine je stále nedokonalý zákon. Pre obchodné reťazce je darovanie potravín pred uplynutím doby spotreby stále nevýhodné.

„Novelou zákona o daní z príjmov, platnou od 1.1.2015 je umožnený odpis DPH z darovaných potravín, to znamená, že darovanie potravín je od 1.1.2015 považované za daňový výdavok. Podnikateľ, ktorý potraviny daruje, si môže celú sumu, za ktorú potraviny nakúpil, zahrnúť do daňových výdavkov. Nevieme celkom preto akceptovať uvedený argument, že darovanie potravín je v súčasnosti pre reťazce  pre odvody nevýhodné. Naopak, obchodné reťazce túto možnosť podľa našich informácií hodnotili pozitívne,“ konštatuje pre biztweet hovorca ministerststva pôdohospodárstva Peter Hajnala.

Do istej miery má pravdu. V roku 2015 darovali reťazce charite potraviny v hodnote 1,1 milióna eur. Ide o rekordný výsledok, no vplyv novely zákona bol minimálny. V roku 2014, keď ešte úprava legislatívy nefungovala venovali reťazce potrebným potraviny za 905 tisíc eur.

Ako zistil biztweet, chyba sa skrýva v jednej z podmienok daňových odpisov. „Od 1.1. 2015 si možno cenu darovaných potravín obchodníci odpísať z daní, avšak iba v prípade, že ich darujú Potravinovej banke Slovenska. Ak by sa daňové zvýhodnené darovaných potravín uplatňovalo aj na  ďalšie organizácie, ktoré vedia potraviny charitatívne využiť, ako napr. sociálne výdajne, Slovenský Červený  kríž, či katolícke charity, bolo by to pre ľudí výhodnejšie, lebo by sa zvýšila distribučná kapacita,“ vysvetľuje hovorca Slovenskej aliancie moderného obchodu Milan Kisztner.

Aliancia zaštiťuje obchodné reťazce Billa, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco. Tie teda narážajú na neslobodu voľby, komu potraviny pred uplynutím doby spotreby darovať.

Potravinári môžu darovať akékoľvek potraviny, iba pred uplynutím ich dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti. Ide teda o potraviny bezpečné, čerstvého, no vo veľkej miere trvanlivého charakteru.

Čítajte aj: 

Futbalový klub aj dobrí anjeli v eurolige. Košice rozdajú peniaze na šport

Muž zadržaný na Slovensku po útokoch v Paríži je na dekádu vykázaný mimo Schengen

Na zásoby dávame takmer desať miliónov ročne. Detaily o zmluvách sú tajné

--

„Medzi najčastejšie darovanými potravinami boli, rovnako ako po minulé roky, predovšetkým trvanlivé potraviny ako múka, cestoviny, ryža, krúpy, strukoviny, cukor, cukrovinky, trvanlivé pečivo, med, čaj, nápoje a konzervované výrobky, ale aj mäsové a mliečne výrobky, zelenina a ovocie,“ popisuje obsah darov Milan Kisztner. 

Potravinári, obchodníci aj štátni úradnici spolu podľa ministerstva pôdohospodárstva na tému legislatívy komunikujú a nebránia sa dialógu ani pri otázke potravinovej charity. Je teda možné, že sa v budúcnosti dočkáme fungovania systému potravinových darov pre charitu v podobe aká je už roky v západnej Európe bežná.