Martin Klus pre biztweet: SaS môže byť opäť tretím najsilnejším politickým subjektom

SaS môže byť tretím najsilnejším politickým subjektom. Nevidím nič populistické na našej pozícii v rámci migračnej krízy. Klus zo SaS pre biztweet

Budete voliť stranu SaS?

SaS môže byť opäť tretím najsilnejším politickým subjektom. Nevidím nič populistické na našej pozícii v rámci migračnej krízy. Naopak. Je plná jasných a vecných riešení, ako zabrániť ľudským tragédiám, biznisu prevádzačov, ale aj deštrukcii Schengenského systému a Dublinského dohovoru. SMER-SD len šíri strach, aby nemusel vysvetľovať prečo značná časť programového vyhlásenia vlády z roku 2012 nie je splnená, respektíve ako chce zabrániť ďalšiemu tragickému vývoju zdravotníctva, školstva, súdnictva, ale aj podnikateľského prostredia na Slovensku. Martin Klus z SaS pre biztweet

Biztweet: Keď ste vstupoval do SaS, sľuboval ste, že do strany vnesiete nové nápady. Aké a podarilo sa vám to?

Martin Klus: S predsedom strany SaS Richardom Sulíkom sme v roku 2015 absolvovali 14 podujatí “Rozhovory o zahraničnej politike” v rôznych kútoch Slovenska, ale aj v Brne, Prahe, Mníchove a Bruseli. Pokiaľ viem, tak sme v modernej histórii Slovenska jediní, kto absolvoval diskusie zamerané špecificky na zahraničnú politiku na toľkých miestach v priebehu jedného roka. Okrem toho sme s pánom Sulíkom skoncipovali brožúrku "6 krokov ako jednoducho zlepšiť politický systém a kvalitu demokracie SR". Tá je ucelenou koncepciou, ktorá zrozumiteľne, ľahko a čo je najdôležitejšie tak i politicky priechodne môže výrazne zlepšiť politický život na Slovensku.

Biztweet: Čo z programu SaS je vaša práca a prečo ste sa zameral na tieto oblasti?

Martin Klus: Okrem spomínanej brožúrky, som mal na starosti oblasť zahraničnej politiky. Vzhľadom na udalosti z roka 2015 ovplyvneného krízou na Ukrajine, Gréckou krízou, ale najmä migrantskou krízou a vzrastom globálneho terorizmu, nebolo ľahké pripraviť komplexný a ľahko pochopiteľný zahraničnopolitický program. Pevne však verím, že sa to nášmu tímu podarilo.

Biztweet: Pre časť voličov a sympatizantov strany je pomerne veľkým prekvapením rétorika strany v téme migračnej krízy. Vy ste zodpovední za formovanie zahraničnej politky SaS, ako by ste postoj strany k migrantom a ich presunu do Európy stručne pomenoval?

Martin Klus: Grécko a udalosti okolo neho jasne ukázali, že SaS vždy prichádzala s konkrétnymi riešeniami konkrétnych problémov. V čase, keď ostatné politické strany i naša vláda o problémoch, ktoré spôsobí migračná kríza celému kontinentu, ešte ani neuvažovali a smerácki poslanci v europarlamente veselo hlasovali za utečenecké kvóty, sme už my mali pripravenú kompletnú pozíciu, ako sa s týmto problémom vysporiadať. Ak by naša diplomacia a bruselskí úradníci postupovali okamžite podľa nej, tak je dnes migračný problém Európy v celkom inej podobe. Postupne síce prichádza na naše slová, stále to však zďaleka nie je také, aké by malo byť.

Biztweet: Veľa z ľudí, ktorí SaS v minulosti podporovali zmenilo názor práve pre jednostranné, čiernobiele a buričcské názory hlavne predsedu strany. Nemyslíte, že SaS, prezentujúca sa ako strana odborníkov by mala veci vysvetľovať s chladnejšou hlavou, ponúkať riešenia a tlmiť emócie vystrašeného obyvateľstva?

Martin Klus: Počas tých štrnástich podujatí “Rozhovorov o zahraničnej politike” som nadobudol presne opačný pocit ako popisujete v súvislosti s pánom Sulíkom. Pokojne, jasne, vecne a čo je najdôležitejšie argumentačne vyvážene sa vyjadroval k svojim postojom i krokom z minulosti i súčasnosti. Kiež by bolo fyzicky možné, aby sa takto stretol so všetkými voličmi. Som presvedčený, že stereotyp o jeho povahe a rétorike by rýchlo zanikol. Je ale pravda, že on mne často pripomína prílišnú diplomatickosť a ja by som naopak asi z ťažka dokázal byť taký priamočiary v mnohých prípadoch ako on. Určie to však vyplýva aj z toho, že ja mám pedagogickú a analytickú profesionálnu minulosť, zatiaľ čo pán Sulík je ekonóm s brilantnou pamäťou na čísla a skúsenosťami najmä zo súkromného sektora.

Biztweet: Postoje SaS k migračnej kríze vytvorili nový fenomén. Poviem to narovinu: protesrné hlasy inteligencie pre MOST Híd. Ľudia, ktorým nevonia populizmus a protimigračná rétorika prebiehajú k strane Bélu Bugára. Viete o tom a nebojíte sa toho?

Martin Klus: Nevidím nič populistické na našej pozícii v rámci migračnej krízy. Naopak. Je plná jasných a vecných riešení, ako zabrániť ľudským tragédiám, biznisu prevádzačov, ale aj deštrukcii Schengenského systému a Dublinského dohovoru. Nepočul som od spomínanej inteligencie a ani predstaviteľov strany MOST-HÍD žiadne alternatívne a realizovateľné riešenia toho čo sme navrhli my, aby sme aktuálnu krízu, ktorá sa totálne vymkla spod kontroly dostali aspoň do riešiteľnej podoby. Čo som však nielen počul, ale aj videl na vlastné oči je kolaborácia tejto strany s poslancami vládneho SMERu-SD pri hlasovaní o zmene Ústavy SR v rámci takzvaných protiteroristických opatrení. Tých populistických opatrení, ktoré nielenže nijak riziku terorizmu na Slovensku nezabránia, ale naopak znížia mieru osobnej slobody každého občana. O znížení vážnosti Ústavy ani nehovoriac.

Biztweet: Ďalší risk protimigračnej rétoriky spočíva v prekrytí s rovnakým názorom silnejšieho SMER - SD. Ako chcete poraziť SMER, keď v pre ľudí najatraktívnejšej téme prezentujete veľmi podobné názory?

Martin Klus: My prezentujeme konkrétne riešenia. SMER-SD len šíri strach, aby nemusel vysvetľovať prečo značná časť programového vyhlásenia vlády z roku 2012 nie je splnená, respektíve ako chce zabrániť ďalšiemu tragickému vývoju zdravotníctva, školstva, súdnictva, ale aj podnikateľského prostredia na Slovensku. To považujem za zásadný rozdiel v našich pozíciách.

Čítajte aj:

Béla Bugár pre biztweet: Vyjadrenia premiéra pripomínajú prvú polovicu dvadsiateho storočia

Daniel Krajcer pre biztweet: Pokrytectvo je v slovenskej politike bežné

Lukáš Zvala: Turecko je v mnohých veciach pred EÚ

--

Biztweet: Na čom chce strana stavať program pre ďalšie volebné obdobie?

Martin Klus: Jednoznačne na ozdravení hospodárstva prostredníctvom daňovej a odvodovej reformy, respektíve kultivácii podnikateľského prostredia na Slovensku. Ak sa totiž výrazne zlepšia podmienky pre zamestnávateľov, stúpne počet pracovných miest, teda stúpne dopyt po pracovnej sile a tým zákonite stúpne cena práce. To je presne to, čo naša spoločnosť potrebuje, lebo to zvýši životnú úroveň všetkým občanom.

Biztweet: Čo sú najkľúčovejšie časti programu?

Martin Klus: Nazvali sme to Agenda 2020. Tá ponúka veľmi konkrétne riešenia, ako zo Slovenska spraviť krajinu, v ktorej sa oplatí pracovať, podnikať a žiť.

Biztweet: Čím sa podľa vás odlišujete od iných strán?

Martin Klus: Komplexnosťou navrhovaných riešení a osobnosťami, ktoré sú okamžite schopné ich zrealizovať.

Biztweet: Odmietli Ste spoluprácu s NOVA a Oľano, prečo?

Martin Klus: Chýbal nám uveriteľný líder. Taký, ktorý by bol schopný postaviť sa ako jasná alternatíva Robertovi Ficovi. Viacerí, ktorí ponuku viesť takúto koalíciu strán dostali ju odmietli. Navyše ani voliči SaS respektíve NOVA a OĽaNO neboli práve nadšení z prípadného spojenia do jednej kandidátky. Predstava, že na nej nájdete liberálov typu Martin Poliačik, Lucia Nicholsonová či Juraj Droba s ľuďmi, ktorí neskôr zahlasovali za ústavný zákon, podľa ktorého by žena mala ísť za umelé oplodnenie do väzenia na 5 až 12 rokov je i pre mňa nepredstaviteľná.

Biztweet: Viete si napriek všetkému predstaviť spoluprácu viacerých pravicových strán? 

Martin Klus: Samozrejme. V momente, keď bude jasné, že je možné zostaviť vládu bez SMERu-SD, tak je pre Slovensko určite lepšia alternatíva reformná vláda, ktorá bez SaS nevznikne. Bola by síce zložená z viacerých subjektov, tie by však zo svojho programu, najmä ekonomického, vybrali to najdôležitejšie. Zároveň by tak nedochádzalo k situáciám kedy vládu jednej strany bez kontroly koaličného partnera zneužíva svoju absolútnu moc. Problém je v tom, že dnes sa okrem SaS vie jasne a jednoznačne postaviť proti spoločnej vláde so SMERom-SD len OĽaNO-NOVA a OKS. Ostatní takticky vyčkávajú čo bude. A práve to je pre voliča, ktorý očakáva alternatívu, nie budúceho koaličného partnera SMERu-SD to najhoršie. Stráca nádej a uvažuje nad tým, že nepôjde voliť vôbec. Čím vlastne štyridsiatimi percentami volí SMER-SD. A ten kto sa z toho môže tešiť je samozrejme Robert Fico a ľudia v pozadí jeho strany.

Biztweet: Aké ambície má SaS pred voľbami?

Martin Klus: Cieľom SaS je 6 a viac percent a 12 a viac mandátov. Verím, že je to reálne. Umožní to zastabilizovať liberálnu stranu v straníckom systéme Slovenskej republiky a v roku 2020 môže byť SaS opäť tretím najsilnejším politickým subjektom na našej politickej scéne. Rovnako ako v roku 2010.

 Biztweet: A aké sú Vaše osobné ambície?

Martin Klus: Predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ má v druhej polovici tohto roka pred sebou minimálne dve obrovské výzvy. Zachrániť celistvosť EÚ, a teda členstvo Veľkej Británie v nej, a otočiť nepriaznivý vývoj vzťahov s Ruskou federáciou. Ako malá krajina s vlastnou historickou, ale aj kultúrnou skúsenosťou, na to máme všetky predpoklady. Bolo by mi cťou byť pri tom v exekutívnej funkcii a bol to jeden z hlavných dôvodov, prečo som sa pred vyše rokom rozhodol vstúpiť do politiky.

 

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..