Wiki na biztweet: Slováci nakupovali zbrane od Lukašenka

Americká ambasáda sa obávala tajných i plánovaných nákupov zbraní slovenskej firmy od diktátorského Bieloruska. Oprávnene

Americká ambasáda sa obávala tajných i plánovaných nákupov zbraní slovenskej firmy od diktátorského Bieloruska. Oprávnene.

Podľa dokumentu, ktorý zverejnili Wikileaks, nakupovala zbrane od Lukašenkovho režimu firma Ralas, ktorá bola ovládaná ruskou materskou firmou.  

Americkú ambasádu to znepokojilo pre obavy z možného dosahu na stratégiu spoločných nákupov výzbroje v NATO.  Znepokojená bola aj z politiky Dzurindovej vlády, ktorá obchod obhajovala.

  

Celý dokument čítajte tu:

Slováci nakupujú bieloruské zbrane

05BRATISLAVA939 2005-11-25 13:14 UNLASSIFIED//FOR OFFICIAL USE ONLY

Embassy Bratislava

1. ZÁVER A ŽIADOSŤ O RADU. Slovenské Ministerstvo Obrany podpísalo kontrakt zo slovenskou firmou o nákupe náhradných vojenských súčiastok vyrobených v Bielorusku. Ambasáda v Bratislave žiada Vládu Spojených Štátov o radu ohľadne nepriameho nákupu bieloruských vojenských zásob spojencom NATO.

KONIEC ZÁVERU A ŽIADOSTI O RADU.

2. 8. Novembra slovenské médiá priniesli správu, že Ministerstvo Obrany podpísalo kontrakt o nákupe súčiastok pre raketový systém S-300 (SA-10) od firmy Ralas s.r.o., ktorá sa podľa obchodného registra špecializuje na import a export. Ralas s.r.o. podľa tej istej správy nakúpi tieto súčiastky od súkromného dodávateľa v Bielorusku.

--

Čítajte aj:

Wiki na biztweet: Peniaška dodával zbrane do Konga a Kamerunu

Wiki na biztweet: Trafiky na NBÚ

Wiki na biztweet: Spolumajiteľ Tatravagónky je mafián a priateľ vlády

Wiki na biztweet: Američania nechceli, aby Slováci odišli z Iraku tak skoro

--

3. Ministerstvo Obrany a Ministerstvo Zahraničných vecí verejne obhajujú nákup vojenských zásob z Bieloruska, pričom poukazujú na to, že neexistuje embargo na obchod s Bieloruskom, a že obchod bude prospešný pre firmy zo súkromného sektoru. Chemica s.r.o. (dcérska spoločnosť Ruského dodávateľa originálneho raketového systému S-300) bola jedinou ďalšou firmou, ktorá sa zapojila do tendra na dodávku náhradných častí a jej ponuka bola o 15 miliónov slovenských korún drahšia.

4. Do dnes sa Americká ambasáda v Bratislave k tomuto problému nevyjadrila a ani nebola o vyjadrenie požiadaná. Slovensko vo všeobecnosti zdieľa obavy Vlády Spojených Štátov ohľadne Bieloruska. Slovenské neziskové organizácie a politické strany aktívne spolupracujú s občiansko-právnymi organizáciami a opozičnými politickými stranami na podpore demokracie.

VALEE