Združenie pomáhajúce matkám v cudzine vraj zneužíva bývalá členka

Deti patria rodičom pomáha matkám získať deti, ktoré im odobrali úrady v zahraničí. Pri kontakte so združením však môže klient naraziť na podvodníčku

Občianske združenie Deti patria rodičom pomáha českým a slovenským matkám získať späť deti, ktoré im odobrali úrady v zahraničí. Pri kontakte so združením však môže klient naraziť na podvodníčku. V mene organizácie totiž údajne neoprávnene vystupuje bývalá členka.

OS Deti patria rodičom vzniklo v roku 2013. Hoci ide o slovenskú neziskovú organizáciu, venuje sa pomoci matkám na oboch stranách rieky Moravy.

Matkám v problémoch poskytuje odborné poradenstvo. Doteraz podľa slov jeho zástupkyne Moniky Onderkovej pomohlo OS Deti patria rodičom 49 rodinám. "Predovšetkým ide o prípady, kde boli odňaté deti z biologických rodín bez relevantného dôvodu," hovorí Onderková.

Peniaze na svoje fungovanie získava združenie priamo od klientov, alebo jeho členiek. "Sme nezisková organizácia, teda výdavky za telefónne účty sú v réžii jednotlivých členiek a výdavky spojené s prekladmi si hradia rodiny sami. Nemáme darcu. Ak obdržíme peniaze na účet, tieto sú poukázané od rodín v konkrétnej sume, ktorá je použitá na účely súvisiace s ich prípadom," tvrdí Monika Onderková.

Tu dochádza k nesúladu s informáciami, ktoré visia na internete. Podľa nich bolo združenie Deti patria rodičom založené tajomným donorom - českým podnikateľom Janom Telenskym. Podnikateľ vlastní na Slovensku známy akvapark Aquacity v Poprade, sponzoruje tamojší hokejový klub, či stavia mestské byty prostredníctvom spoločnosti Scheidegger. Ako popisovala reportáž Reportérov ČT, Jan Telensky sa zaslúžil napríklad o navrátenie synov na Slovensko v medializovanom prípade Ivany Boorová. Podľa reportáže zaplatil Telensky za právnu pomoc pre matku dva milióny korún.

Kvôli týmto tvrdeniam došlo ku konfliktu medzi Janom Telenskym a vedením OS Deti patria rodičom. "Dr. Telensky už nie je činiteľom ani členom tohto združenia od marca 2015, "uvádza v stanovisku OS Deti patria rodičom.

--

Čítajte aj: 

Začína sa boj o kontroverznú pohľadávku Bartolomei Finance

Liečba kmeňovými bunkami: Krutý obchod, alebo nádej pre umierajúcich?

Sulíkov populizmus: O čom je v skutočnosti európske obmedzenie držby zbraní?

Bratislava na Hlavnú stanicu rezignovala. Počká na zánik zmluvy

--

Zverejnilo aj dokument podpísaný Janom Telenskym, v ktorom vyhlasuje, že zo združenia vystupuje. "Zároveň sme požiadali pána Telenského, aby stiahol klamlivé informácie z internetu, pretože jeho vyjadrenia sú jednostranné a nezakladajú sa na pravde. Výrazne poškodili meno občianskeho združenia Deti patria rodičom. Zároveň sme požiadali o verejné ospravedlnenie na jeho webe," uvádza občianske združenie. Ospravedlnenia sa však nedočkalo. Ako ďalej Deti patria rodičom uvádza, zneužíva názov združenia a tým zavádza klientov.

Keď sme sa pokúšali skontaktovať s Janom Telenskym neuspeli sme. Z jeho firiem na Slovensku neodpovedal nikto a v Česku vlastní len firmy s ukončenou činnosťou.

Na naše otázky reagovala iba na facebook účte Děti Patří rodičům / Deti patria rodičom Lucie Boddington, ktorá v médiách vystupuje ako pracovníčka občianskeho združenia. "Budem hovoriť s pánom Telenskym a dám vám vedieť." Na žiadnu z ďalších otázok už však nereagovala.

Súčasné vedenie má práve na Luciu Boddington ťažké srdce. Bývalá spolupracovníčka Jana Telenského naďalej vystupuje ako zástupkyňa združenia. Chodí na konferencie, vystupuje v médiách. "K osobe Lucie Boddington sa odmietame vyjadriť. Predsedníčkou združenia je Zlatica Mandáková. Za OS Deti patria rodičom majú oprávnenie konať len právoplatní členovia ustanovení zápisom združenia," konštatuje Monika Onderková.

Ako facebook profil, tak aj internetové stránky združenia však stále obsahujú kontakty Lucie Boddington. Záujemcovia o pomoc združenia sú teda vystavení kontaktu s falošnými zástupcami OS Deti patria rodičom.

"Požiadali sme o zrušenie domény, ktorá je však uhradená na rok Dr Telenskym - túto stránku nevyužívame a nemáme k nej ani prístup. Zároveň facebookový profil je na meno OZ Deti patria rodičom iba jeden. Druhý, ktorý užíva naše meno sme žiadali spoločnosť facebook zrušiť," hovorí Monika Onderková.

Ako uvádza, združenie nemieni konať voči falošným zástupcom organizácie právne kroky. Vzhľadom k tomu, že ide o príspevkovú organizáciu, tak klienti nemôžu vedieť, či kontaktujú skutočných, alebo podvodných zástupcov Deti patria rodičom.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com, oz-deti-patria-rodicom.webnode.sk