Poór sklárne v Poltári neplánuje. O dotácii však mlčí

Poórova spoločnosť Poltár Crystal & Steel zrejme sklárňu neoživí. K tomu, či využije štátnu dotáciu sa však nevyjadruje

Sklárska výroba v Poltári z mŕtvych nevstane, no dotácia pre firmu ovládanú podnikateľom Vladimírom Poórom stále platí. Ak ju chce, má ju na stole.

Ako média upozornili ešte pred letom, Vladimír Poór si v návale emócií rozmyslel svoj plánovaný podnik spustiť v Poltári sklársku výrobu. Tú chcel oživiť po tom, čo historická továreň skrachovala. Aj vďaka tomuto zámeru ju dokázal behom konkurzného konania ovládnuť.

Napokon je však všetko inak. Miesto plánovaných stoviek zamestnancov pracuje v priestoroch továrne iba zhruba 50 pracovníkov. Tí sa zaoberajú úpravou kovou, teda podľa všetkého pomáhajú výrobe ďalších firiem spoluvlastnených Poórom Železničné opravovne a strojárne Zvolen a Železničné opravovne Trnava.

Ako sa zdá zo sklárskej výroby nebude v Poltári nič. Majiteľ o tom hovoril v médiách, no štátne inštitúcie, ktoré mu ponúkli dotačnú pomoc neinformoval. „Spoločnosť Poltár Crystál & Steel, a.s. nepožiadala o vyplatenie pomernej časti schválenej časti dotácie. V prípade, že spoločnosť Poltár Crystál & Steel, a.s. oznámi, že nebude realizovať schválený  investičný zámer, Ministerstvo hospodárstva SR zruší vydané Rozhodnutie č. 10/2014,“ konštatuje pre biztweet hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Rezort hospodárstva schválil v roku 2014 investičnú pomoc pre Poltár Crystal & Steel vo forme dotácie, úľavy na dani z príjmu a príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta vo výške 11,8 milióna eur.

--

Čítajte aj: 

Štát peniaze od Rattaja nemá. NCHZ stále čerpajú nepovolenú pomoc

Trnkova lekcia pečenia s Kočnerom smeruje do rúk banky. Glance House ide do konkurzu

Kto obchoduje s akciami U.S.Steel? Aj košickí riaditelia

Policajné vyšetrovanie utíchlo. Swiss Leaks na Slovensku nepriniesli obvinenia

--

Tú má nárok využiť celú, ale aj po častiach. Napríklad príspevok na vytvorenie nového pracovného miesta by mohol žiadať aj na strojársku výrobu. Či tak plánuje urobiť, Vladimír Poór povedať nechce. „Ďakujeme za otázky. Klient sa rozhodol na ne neodpovedať,“ odkázal nám Poórov mediálny zástupca Ľudovít Tóth.

Poltár Crystal & Steel predložila poslednú ročnú správu o priebehu realizácie investičného zámeru za rok 2014 ministerstvu hospodárstva 31. januára 2015. V nej ešte so sklárskou výrobou a využitím dotácie rátala. Najbližšiu ročnú správu je prijímateľ investičnej pomoci povinný podať do 30. apríla 2016.

 

 

Fotozdroj: poltar.sk