Legendárny koncert na víkend: Johny Rotten na dôchodku

Viete, že Sex Pistols nie je tak úplne mŕtva? Pozrite si P.I.L. – skvelý projekt síce zostarnutého, ale stále rovnako divokého frontmana pištolí

Viete, že Sex Pistols nie je tak úplne mŕtva? Pozrite si P.I.L. – skvelý projekt síce zostarnutého, ale stále rovnako divokého frontmana pištolí Johnnyho Rottena. Ten v roku 2009 oživil kapelu, ktorá bola nasledoníkom Sex Pistols.

Public Image Limited však úplným nasledovníkom nie je. Jednoduché punkové gitary sú nahradené postrockovou snivosťou, elektronikou a hlbšími textami.

Všetko v jednom, či už v starších, alebo nových pesničkách vytvára zmes dynamiky a vynikajúceho muzikálneho vyžitia. Za legendárny koncert sme vybrali Public Image Limited v londýnskom Heaven Night Clube z roku 2012

 

Profil PIL: 

Okrem radosti, ktorú reuniony zaručene spôsobujú, množstvo ľudí si na ne s radosťou zanadáva. A to neznamená, že sa tieto množiny obyvateľstva nemôžu prelínať. Vždy sa tak hovorí to isté: je to len kvôli peniazom, kvôli obnoveniu zašlej slávy, no zároveň, ak sa obnovenému projektu podarí vydať vydarený nový album, prichádzajú vety o tom, ako je návrat definitívny, prípadne, že kapela má väčšiu formu ako pred rokmi. John Lydon je majster comebackov, pretože dokázal okúsiť viac pólov. Hranie kvôli finančnému zabezpečeniu budúcnosti so Sex Pistols, no i obnovenie jeho srdcovej kapely Public Image Ltd. v roku 2009. Tá koncom mája 2009 vydala po dvadsiatich rokoch album This Is PiL.

Produkt v železnej krabici

Public Image Ltd. sú firmou. Aspoň tak deklamovali v legendárnom interview s Tomom Snyderom v americkej NBC. Základy Lydonovej kapely vznikli ešte v tour buse na záverečnom turné Sex Pistols. Vtedy pod menom Johnny Rotten napísal text k skladbe Religion, ktorej však nikto z kapely nevenoval pozornosť. V máji 1978 tak začali skúšky Public Image Ltd., na gitaru hral Keith Levene, ktorého gitarovými partami sa neskôr inšpiroval aj The Edge, na basu Lydonov starý kamarát Jah Wobble. Public Image Ltd. sa na Sex Pistols podobali snáď len televíznymi rozhovormi, ktoré vždy vzbudili silnú vlnu kontroverzie. Ich albumy boli produktami firmy s jednoduchými a vydarenými konceptami. Napríklad druhý Metal Box vyšiel v železnej krabici, aká sa používala na filmový materiál, piaty Album dostal meno podľa formátu - CD sa volalo Compact Disc, kazeta Cassette.

Post-punk, krautrock, dubové linky, voľná recitácia chytráckych Lydonových textov, občas viac avantgarda ako punk, no stále s nohami na zemi. Jednoznačnosť niektorých ich skladieb je až provokujúca, ako napríklad v dobre známej (This Is Not A) Love Song ničím výrazným nevybočujúcej z nemainstreamovej tvorby osemdesiatych rokov, inokedy ide o ťažko stráviteľné experimenty s Lydonovým krikom, Leveneovými snahami vymeniť zvuk gitaru za bicie či klávesy, ako na Flowers of Romance. Aj to sú PiL.

--

Pozrite si aj:

Legendárny koncert na víkend: Halucinogénny rock od Mars Volta

Legendárny koncert na víkend: Zimomriavky na chrbte s Portishead

Legendárny koncert na víkend: Továreň na hity? Manic Street Preachers

Legendárny koncert na víkend: Revolúcia s gitarou v ruke? RATM

--

Prechod zo sedemdesiatych do osemdesiatych rokov znamená definitívnu premenu PiL na Lydonovu inštitúciu. Najskôr musí Levene odísť kvôli heroínu a so sebou si berie master nedokončeného albumu, ktorý bez toho, aby o tom Lydon vedel, vydáva v Amerike pod menom Commercial Zone (časť skladieb z neho sa potom objavilo na štvrtom albume PiL This Is What You Want... This Is What You Get), neskôr sa muzikanti menia ako na bežiacom páse. V štúdiu i na pódiu su často mihli mená, ktoré sú vo svojich žánroch mimoriadne rešpektované - či už Ginger Baker z Cream, Tony Williams, ktorý hrával s Milesom Davisom, Bernie Worell od Georga Clintona. Tí všetci si zahrali na jednom z najdotiahnutejších Lydonových projektov - Albume s mimoriadne vydarenou skladbou Rise. Album z roku 1986 od experimentov ubieha k pevným štruktúram a metalovým sólam Stevea Vaia. Je mimoriadne kompaktný, drží ho totiž spolu jasná Lydonova vízia s produkciou Billa Laswella

Včera a dnes

Pred pauzou stihli Public Image Ltd. vytvoriť základ dnešnej zostavy s Lu Edmondsom na gitare, Bruceom Smithom za bicími a nahrať ešte tri albumy znamenajúce postupný úpadok kapely, z ktorých najmä posledný This What Is Not z roku 1992 bol hodnotený mimoriadne negatívne. PiL tak na čas ukončili svoju činnosť, spolu s príchodom reunionu Sex Pistols, Lydonovou spoluprácou s Leftfield, či jeho sólovým albumu Psycho's Path. V roku 2008 však Lydon nakrútil dobre známu britskú reklamu na maslo, z ktorej si zafinancoval návrat jeho kapely. Prvé koncerty odohrali Public Image Ltd. v roku 2009, z nich zase prúdili financie do založenia vlastného labelu a nahrávania albumu This Is PiL. Ten prišiel na trh koncom mája.

This Is PiL je výborným albumom, vybrúseným veľkým množstvom živých koncertov, Lydonovej chuti po práci, neobmedzovania zo strany vydavateľstiev. Využíva veci, ktoré sa Lydon naučil za roky v kapele a spája tak voľné recitácie so silnými basovými linkami a hlučnými gitarovými plochami. This Is PiL je logickým vývinom tohto reunionu, s naplneným klišé o potvrdenom návrate. Lydon je späť vo veľkej forme. Len málokedy sme sa totiž s jeho tvorbou stretli v takomto štádiu, teda spájajúcej prístupnosť, experimenty, úctu k minulosti, kvalitu a vyrovnanosť materiálu s dospelosťou 56-ročného chlapa. (muzikus.cz)

 

Vaše tipy na legendárne koncerty posielajte na marketing@biztweet.eu