Kellner chce kúpiť pražskú hanbu. Má opciu na Opencard

Operátor O2, ovládaný najbohatším Čechom Petrom Kellnerom získal od firmy eMoneyServices (EMS) opčné práva na problematický systém opencard

Operátor O2, ovládaný najbohatším Čechom Petrom Kellnerom získal od firmy eMoneyServices (EMS) opčné práva na problematický systém opencard.

Ako potvrdila primátorka Prahy Adriana Krnáčová, Praha prevedie správu a výber cestovného dopravného podniku, na subjekt, ktorý chce O2 ovládnuť. Operátor podľa predstaviteľov mesto oslovil s ponukou. Hlavné mesto Česka má so systémom cestovného dlhodobé problémy, predovšetkým čo sa týka projektu opencard, ktorý stál 1,75 miliardy korún.

"Spoločnosť O2 nás oslovila s tým, že požadované služby vie zabezpečiť a má na systém opencard opčné práva. Preto s ňou vedieme intenzívne rokovania, ale nie je to jediný variant," povedal námestník primátorky Petr Dolínek.

Spoločnosť O2 rokovania s magistrátom, pražským dopravným podnikom a vlastníkom licencií, spoločnosťou eMoneyServices, ohľadom projektu opencard potvrdila. "Rokovania sú na začiatku a O2 situáciu komplexne vyhodnocuje," uviedla v tlačovom vyhlásení hovorkyňa O2 Lucie Pecháčková.

Spoločnosť na podobných projektoch pracuje napríklad v Plzni, kde sa podieľa na projekte Plzeňskej karty.

--

Čítajte tiež:

Rýchly internet z eurodotácií začnú budovať budúci rok

IBM dosiahla prelom vo zvyšovaní kapacity počítačových čipov

Dell v Bratislave škrtá. Na rad vraj prídu aj ľudia

Zisk tvorcu hry Angry Birds vlani klesol o 73 percent

--

Pod Dopravný podnik Praha prejde cestovné po tom, čo sa uskutoční reorganizácia tejto najväčšej mestskej spoločnosti v krajine. Praha si od toho sľubuje stabilizáciu v správe cestovného.

"Chceme celú záležitosť riešiť tak, aby všetko fungovalo v prospech cestujúcich, bez ich ďalšieho obťažovania najrôznejším obmedzovaním služieb, a aby už konečne mohli využívať sľubované funkcie a možnosti, napríklad správu cestovného cez platobné karty alebo mobilné aplikácie," povedal Petr Dolínek.

Hlavné mesto pred časom kvôli správe opencard založilo spoločnosť Operátor, do ktorej vložilo 100 miliónov korún a ktorej prevádzka stojí mesačne zhruba päť miliónov. Čo bude s firmou ďalej, námestník nepovedal. Doterajší majiteľ opencard, firma EMS, ktorá sa s mestom súdi, si za dlhy z minulosti nárokuje 654 miliónov korún.

Projekt opencard je pri tom sám označovaný za neprehľadný a predražený. Firma EMS totiž každú čas systému previedla na iný subjekt, tak, aby Praha nezískala kontrolu nad vlastným systémom dopravného. Magistrát je preto doposiaľ odkázaný na riešenie nárokov, s ktorými EMS prichádza. S kauzou sa spájajú desiatky trestných oznámení.