Jozef Šétaffy pre biztweet: Situácia nie je pre podnikateľov priaznivá

Na Slovensko expanduje Starbucks. Iné značky sa však na Slovensko nehrnú. Pre zlé podnikateľské prostredie. J.Šétaffy v rozhovore pre biztweet

Na Slovensko expanduje Starbucks. Iné značky sa však na Slovensko nehrnú. Dôvodom je aj zlé podnikateľské prostredie. Myslí si Jozef Šétaffy, prezident Slovenskej franchisingovej asociácie a zakladateľ Pizza Mizza v rozhovore pre biztweet.eu

 

Biztweet: Váš prípad je špecifický. Začal ste podnikať ako stavebník a skončil pri sieti reštaurácií. Myslíte, že pri podnikaní nejde o to čo robíte, ale o to ako?

Jozef Šétaffy: Áno, aj. Ak by ste robil hocičo a nerobil to dobre, pravdepodobne ani výsledok by nebol dobrý. Naopak, verím tomu, že pokiaľ človek robí niečo pozitívne v plnom nasadení, tak úspech sa dostaví.

Biztweet: Po stavebníckych problémoch z minulosti ste prešli do naoko ešte problematickejšieho reštauračného biznisu. Ako to, že sa váš koncept uchytil?

Jozef Šétaffy: V stavebníctve som vykonával svoju pôvodnú profesiu, bavilo ma to.  Od nuly som vybudoval  stavebnú a obchodnú spoločnosť  Investa,  ktorá pôsobila na trhu úspešných 17rokov a umožnila mi vytvoriť si aj materiálne predpoklady pre ďalšie podnikanie.  Na prechod do reštauračného biznisu ma "naviedol" môj syn, ktorý si ako absolvent hotelovej akadémie chcel založiť svoje vlastné podnikanie vo svojom odbore.  V podstate je to už jeho biznis a ja mu v rámci rodinnej firmy "pomáham". 

K tomu, aby sa akýkoľvek koncept uchytil je potrebné o podnikaní čosi vedieť, poctivo pracovať a navyše mať šťastie (byť v správnom čase na správnom mieste).  Takže, vložil som do tohto projektu svoje celoživotné vedomosti a skúsenosti (aj úspory),  využili sme tiež odborné vzdelanie aj mladícky elán môjho syna a jeho partnera a mali sme pritom šťastie.  V tom čase ešte nebola ani konkurencia taká hustá ...

Biztweet: Ale zahraničná bola predsa len značná. Aké zbrane ste proti nej použili?

Jozef Šétaffy: V čase keď sme začínali tu ešte nebola relevantná zahraničná konkurencia. Skôr tu vtedy fungovali domáce "záujmové skupiny" ,  voči ktorým sa nám ale podarilo udržať si nezávislosť a odstup.  Zbrane sme nepoužili, aj keď odvtedy máme zbrojné pasy a chodíme pravidelne na strelnicu.  Voči konkurencii čelíme kvalitnými službami, poctivou kuchyňou a inováciami, ktoré priebežne zavádzame do nášho konceptu. Veľa investujeme do systémového marketingu.

Biztweet: Koľko máte v súčasnosti pobočiek, zamestnancov a chystáte aj ďalšie expanzie?

Jozef Šétaffy: V súčasnosti má sieť Pizza Mizza 10 prevádzok, v ktorých pracuje cca 200 pracovníkov. Sme stále nastavení na rozvoj, pričom konkrétna expanzia závisí od konkrétnej príležitosti.  Na základe našich skúseností a primerane k súčasnej situácii na trhu sme zvýšili nároky, kritériá a podmienky pre zriadenie nových prevádzok. Ponuky a možnosti na spoluprácu posudzujeme konzervatívnejšie,  ďalšiu expanziu pripravujeme uvážlivo. Radi by sme predovšetkým "obsadili" tie bratislavské lokality kde ešte nie sme (najmä z dôvodu optimalizácie logistiky rozvozu) a ktoré majú, alebo výhľadovo budú mať odbytový potenciál.

Biztweet:Neobzeráte sa aj po rozšírení do zahraničia?

Jozef Šétaffy: V zahraničí už sme, jednu franchisingovú prevádzku Pizza Mizza expres máme v Čechách, v ostravskom Avione.  Aj v tomto prípade platí,  že konkrétna expanzia závisí od konkrétnej príležitosti.

--

Čítajte aj:

Šéf pošty pre biztweet: Nemôžem brať to, že sa firma riadi zospodu

Prezident Liberlandu pre biztweet: Financie sme preniesli z Čiech do Hong Kongu

Zbyněk Stanjura pre biztweet: Babiš svoj politický vplyv využíva k výhodám pre svoje podniky

Ľubomír Galko pre biztweet.eu: Obchod s Českou zbrojovkou je nevýhodný

Ľuboš Blaha: Veľmi mi prekáža rastúca rusofóbia

Richard Sulík pre biztweet.eu: Našim cieľom je stať sa súčasťou pravicovej vládnej koalície

--

 

Biztweet: Ste prezidentom franšízingovej asociácie. Prečo ste sa rozhodol lobbovať pre túto formu podnikania?

Jozef Šétaffy: Slovenská franchisingová asociácia (SFA) vznikla pred 22 rokmi, vtedy som ešte ani poriadne nevedel čo to vlastne  franchising  je . K franchisingu som sa dostal až v čase, keď sme hľadali vhodnú schému a metódu menežovania  mimobratislavských sieťových prevádzok Pizza Mizza.  Ani vtedy som však ešte nevedel, že existuje nejaká SFA.  Až pri praktickej tvorbe a aplikácii nášho pôvodného franchisingového konceptu Pizza Mizza som zistil, že franchising  ako metóda podnikania je na Slovensku pomerne málo známa a ešte menej využívaná. A to nielen v porovnaní s tradičnými trhovými ekonomikami, ale napr. aj s Českom. Bol som z toho trochu sklamaný a hľadal som možnosti, ako tomu pomôcť. Až vtedy som "objavil" SFA,  ktorej hlavným cieľom je propagácia franchisingu a vzájomná podpora podnikateľských subjektov, ktoré ju využívajú.  Preto sme do nej,  ako franchisingový koncept Pizza Mizza vstúpili a teraz aj osobne, v pozícii prezidenta SFA sa  snažím prispieť k rozvoju tejto metódy podnikania na Slovensku.  SFA bola pred rokom prijatá do Európskej franchisingovej federácie, takže je jediným oficiálnym reprezentantom slovenského franchisingu aj v zahraničí.

Biztweet: Aké sú podľa Vás výhody franšízového podnikania?

Jozef Šétaffy: Franchising umožňuje "rozmnoženie" a zdieľanie úspešného podnikateľského nápadu, zároveň tiež umožňuje získanie a použitie overeného podnikateľského konceptu (a jeho značky). Pre poskytovateľa franšízy vytvára príležitosť na expanziu značky a  podnikania za optimálne náklady a pre prijímateľa (užívateľa) franšízy možnosť podnikania s nižším podnikateľským rizikom a s podporou skúseného poskytovateľa.

Biztweet: Ktoré z franšíz sú v našom regióne najúspešnejšie a prečo?

Jozef Šétaffy: V prevažnej miere sú to koncepty, ktoré sú  riadnymi členmi SFA - sú uvedené na stránke  www.sfa.sk . Prečo sú úspešné - je to celý súbor faktorov, ktoré majú v každom segmente a na každom mieste inú štruktúru. Jedným z významných faktorov pre zahraničné značky prichádzajúce na náš trh, ktorý ovplyvňuje  ich úspešné pôsobenie na našom trhu je schopnosť nastaviť svoj koncept na miestne podmienky a nájsť vhodného obchodného partnera, teda franchisanta alebo master-franchisora. Spoločným menovateľom je ale faktor, ktorý som uviedol v jednej predchádzajúcej odpovedi, teda je potrebné o tom podnikaní (produkte) čosi vedieť a poctivo pracovať.  Šťastie sa tiež vždy hodí.

Biztweet: Máte informácie o tom, že by na Slovensko mohli v najbližších mesiacoch pribudnúť nejaké nové franšízové značky?

Jozef Šétaffy: Vstup na slovenský trh ohlasuje alebo pripravuje už dlhší čas viacero zahraničných značiek a franšízových konceptov. Najaktuálnejšia je teraz napríklad najväčšia sieť kaviarní na svete Starbucks. Úspešne sa nedávno uviedol aj český koncept jazykových a firemných škôlok KinderGarten. Vznikajú a na trh však prichádzajú aj nové pôvodné slovenské franchisingové koncepty, napr.:  Coffe Brothers - mobilné stánky s kvalitnou kávu, FOU ZOO - Pan Asian Restaurant, GO4 - kuriérske služby, SLNEČNÝ DOM - top ošetrovateľská starostlivosť pre seniorov, ŠTRBSKÉ PRESSO - unikátna káva. Vznik a rozvoj týchto konceptov samozrejme Slovenská franchisingová asociácia v rámci svojich možností podporuje.

Biztweet: A čo prostredie. Aké podmienky vytvoril štát pre slovenských franšízistov?

Jozef Šétaffy: Franchising  je štandardné podnikanie, platí pre neho všeobecná legislatíva a všetky relevantné predpisy, napr. Obchodný zákonník (niečo z tejto problematiky nájdete v mojom článku Právna úprava franchisingového podnikania na Slovensku.  Čo sa týka kvality a úrovne podnikateľského prostredia na Slovensku, situácia stále nie je pre podnikateľov priaznivá, podrobnejšie príčiny sa pravidelne pertraktujú v dennej aj odbornej tlači. To je aj dôvod, prečo sa na Slovensko v poslednom čase  zahraničné koncepty "nehrnú".

Biztweet: Ste na Slovensku spokojný? Myslíte, že tam vaše podnikanie ešte porastie?

Jozef Šétaffy: Od prírody som nenáročný typ a spokojný takmer všade. Takže som spokojný aj na Slovensku. Zároveň som optimista a preto verím, že to tu môže byť už len lepšie, aj v podnikaní.

 

 

 

Fotozdroj: forbes.sk, sfa.sk