Zbyněk Stanjura pre biztweet: Babiš svoj politický vplyv využíva k výhodám pre svoje podniky

Babiš svoj politický vplyv využíva k výhodám pre svoje podniky, jedná neprimerane a navyše je to pre neho normálne. Zbyněk Stanjura pre biztweet

Je podle Vás Andrej Babiš jako politik a podnikatel ve střetu zájmů?

Babiš svoj politický vplyv využíva k výhodám pre svoje podniky, jedná neprimerane a navyše je to pre neho normálne. Zbyněk Stanjura pre biztweet.

 

Biztweet.cz: Už ste o tom hovoril veľa, ale opýtam sa ešte raz. Ako hodnotíte správanie ministra Babiša pri stretnutí s koaličným partnerom Ladislavom Šinclom?

Zbyněk Stanjura: Jedná sa o neprijateľné politické metódy. Podľa slov poslanca Šincla sa mu minister financií vyhrážal a súčasne vytiahol zložku, kde mal kompromitujúce informácie či dezinformácie z osobného života poslanca Šincla a jeho rodiny. Podľa neskoršej reakcie A. Babiša je zrejmé, že on to považuje zo bežnú súčasť politiky. Takže otázka nie je, koľko má A. Babiš zložiek, ale kedy ich použije.

Biztweet.cz: Andrej Babiš argumentoval tým, že príprava podobných "zložiek" je v politike bežná. Už ste si niekedy zháňal súkromné ​​informácie o účastníkoch nejakého rokovania?

Zbyněk Stanjura: Nie nikdy, ani to robiť nebudem.

Biztweet.cz: Napriek ťažkým situáciám (v tom istom týždni sa s Andrejom Babišom spájalo viac kontroverzií) pôsobí minister financií celkom pokojne. Myslíte, že si svoje "přesčáry" neuvedomuje?

Zbyněk Stanjura: A.Babiš to považuje za úplne normálne, či už sa jedná o vypálenie pozemku nepríjemného konkurenta (neprijateľné obchodné praktiky) alebo používanie zložiek na politickej súpera (neprijateľné politické praktiky). Súčasne môže zostať pokojný, pretože tieto metódy mu tolerujú jeho koaliční partneri a predovšetkým premiér B. Sobotka.

--

Čítajte aj:

Ľubomír Galko pre biztweet.eu: Obchod s Českou zbrojovkou je nevýhodný

Ľuboš Blaha: Veľmi mi prekáža rastúca rusofóbia

Richard Sulík pre biztweet.eu: Našim cieľom je stať sa súčasťou pravicovej vládnej koalície

Sulík: Na pomoc pre Babišove Duslo sa poskladá 40477 malých firiem

Andrej Kiska pre Biztweet.eu: Nie som si vedomý žiadnej chyby

--

Biztweet.cz: A čo ten známy evergreen "je tak bohatý, že už nepotrebuje kradnúť". Voliči mu veria, čo vy?

Zbyněk Stanjura: Nechcem byť ako A. Babiš a obviňovať niekoho bez dôkazu z krádeže. Ale že svoj politický vplyv využíva k výhodám pre svoje podniky je evidentné a ani on sám to nepopiera (napr. Zelená nafta či biopalivá).

 

Celý rozhovor čítajte na biztweet.cz

 

 

 

Kto je Zbyněk Stanjura: 

Zbyněk Stanjura (* 15. februára 1964 Opava) je český politik, do roku 2010 primátor Opavy, od mája 2010 do augusta 2013 a od októbra 2013 poslanec za stranu Občiansku demokratickú stranu a od 12. decembra 2012 do 10. júla 2013 minister dopravy vo vláde Petra Nečasa. V rokoch 2011 až 2012 a opäť od novembra 2013 zastáva funkciu predsedu poslaneckého klubu ODS.

V rokoch 2002-2010 bol primátorom Opavy. Od roku 2000 do roku 2011 bol zástupcom Moravskosliezskeho kraja a v rokoch 2000-2008 bol členom rady kraja. Je členom Výkonnej rady ODS a predsedom Regionálneho združenia ODS Moravskosliezskeho kraja. Ďalej je podpredsedom Zväzu miest a obcí Českej republiky a tiež predseda Euroregiónu Silesia. Do Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky bol zvolený vo voľbách 2010 v Moravskosliezskom kraji. V komunálnych voľbách v októbri 2010 ODS v Opave pod Stanjurovým vedením získala len 9 mandátov v pětačtyřicetičlenném zastupiteľstve a po rokoch vo vedení mesta skončila v opozícii. Dňa 11. mája 2011 bol zvolený za predsedu poslaneckého klubu ODS.

Vo voľbách do Poslaneckej snemovne PČR v roku 2013 kandidoval v Moravskosliezskom kraji ako líder ODS [2] a bol zvolený za poslanca. Na začiatku novembra 2013 potom bol zvolený za predsedu Poslaneckého klubu ODS.

(Wikipedia.org)

 

Fotozdroj: ods.cz