Tomáš Chrenek: Oceliar s noblesou francúzskeho bohéma skrýva démona v energetike

Desiaty najbohatší Čech je Slovák, ktorý toho veľa skrýva. Spája sa s ním politika a kupovanie zámku. Peniaze však pochádzajú z hmlistej privatizácie.

Začiatok kariéry Tomáša Chreneka siaha do Bratislavy. Tam nazbieral skúsenosti s obchodom v rámci štátnej hutníckej firmy Kerametal. Práve zameranie z praxe v rámci minulého režimu poznamenalo aj ďalší vzostup, dnes už päťdesiatnika so slovenskými koreňmi.

Míľnikom jeho kariéry sa stali Třinecké Železárny. Bývalý štátny podnik sa po príchode demokracie pretransformoval na akciovú spoločnosť, vlastnenú dvomi akcionármi. Tomáš Chrenek sa do firmy dostal, z naoko externého prostredia, keď ho vymenovali za generálneho riaditeľa. Majetkovo sa k firme prihlásil až v roku 1996.

Biznismenovi, o ktorého financovaní politických strán sa rušno hovorí, paradoxne pomohla kauza sponzoringu Občiansko demokratickej strany. ODS dostala v roku 1997 od falošných darcov 15 miliónov Českých korún. Jedným z odhalených skutočných sponzorov bol Milan Šrejber, spoluvlastník Třineckých Želearen. To bolo v tej dobe neprípustné. Majetkový podiel ziskových oceliarní totiž súkromným majiteľom predával Fond národného majetku, na ktorý mohla mať ODS vplyv. Milan Šrejber bol preto donútený svoj podiel odpredať práve Tomášovi Chrenekovi.

Hoci neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že ODS a konkrétne aktivity jeho ministra vnútra (Ivan Langr – neskôr obvinený z korupcie) financoval aj samotný Chrenek, podnikateľ z Nitry ovládal väčšinový podiel stále ziskových železiarní.

Generujúci zisk vytvoril aj ďalšie investičné príležitosti. Zrejme tou najviditeľnejšou bola akvizícia televíznych štúdií Barrandov Studio.

Omnoho čiernejšia škvrna sa však spája s pokusom Tomáša Chreneka uspieť v energetike. Hoci skončil krachom, podľa podnikateľových kritikov dopadol pre Chreneka úspechom. Moravia energo, firma, ktorá stavala elektrárne a obchodovala s energiou skrachovala v roku 2010. Údajne po tom, čo nakúpila nevýhodne obrovské množstvá elektriny, ktorú potom nevedela predať so ziskom. Zanechala za sebou niekoľko miliardové dlhy, no pred tým ako padla, stihli sa na nej priživiť známe mená. Podiel v spoločnosti vlastnil aj bývalý premiér za ČSSD Stanislav Gross. Ten ho kúpil od svojho straníckeho kolegu Roberta Sýkoru. Behom pár mesiacov mal na akciách firmy zarobiť viac ako 80 miliónov Českých korún. Len čo sa svojho podielu zbavil, firma vyhlásila konkurz.

Ďalším zaujímavým biznisom slovenského Čecha je najväčšia sieť súkromných zdravotníckych centier v strednej Európe Agel. Chrenek dalej vlastní firmu Pura Vida, ktorá v roku 2010 kúpila za 233 miliónov Českých korún pražský hrad v Kolodějích.

Média stále mladého podnikateľa označujú za bohéma, ktorý sa netají láskou k dobrému vínu krásnym ženám a životu bohatej osobnosti.