Zbrojovka za ktorou stojí Ivan Weiss je kvôli Francúzom ohrozená

Prešovská firma Delta Defence, sponzora hnutia 99% Weissa je v ohrození. Veriteľ ju poslal do konkurzného konania. Na vine je francúzska zákazka

Zbrojovka Delta Defence z Prešova, ktorú ovláda kontroverzný podnikateľ Ivan Weiss, preslávený ako sponzor hnutia 99%, má problémy. Po tom, čo na firmu so zhruba 150 pracovníkmi podala návrh na konkurz spoločnosť I.V.A. posiela okresný súd v Prešove Deltu Defence do konkurzného konania.

Aký veľký dlh a za čo má Delta Defence voči konkurznému navrhovateľovi nám firma neprezradila. Evidente je však v problémoch. Od roku 2010 sa jej prepadol zisk desaťnásobne - z 200 na 20 tisíc eur. Delta Defence má sekeru aj na sociálnom a zdravotnom poistení, a to vo výške zhruba 30 tisíc eur.

 

 

Príčiny možno hľadať v zlyhaní projektu firmy vo Francúzsku. Ako spoločnosť informovala pred piatimi kvartálmi, Delta Defence sa popálila pri spolupráci v rámci francúzskeho podniku Manurhin Group (MG).

Vo francúzskej firme bola Delta Defence kľúčovým partnerom a mala oživiť výrobu podniku na hrane krachu. Okrem manažmentu sa na obnovení výroby podieľali Prešovčania aj finančne.

 

 

11. októbra 2013 ale členovia dozornej rady MG, ktorých do nej delegovali francúzske štátne podniky GIAT, SOFIRED a Thannberger hlasovali za odvolanie členov Delta Defence z vedenia podniku.

"Rozhodnutie dozornej rady je v rozpore s akcionárskou zmluvou, ktorá jasne a nedvojzmyselne hovorí o tom, že väčšinu v predstavenstve Manurhin Group budú mať zástupcovia Delta Defence a kontrolu nad dozornou radou budú mať zase zástupcovia firiem ovládaných francúzskym štátom," uviedla manažérka Delta Defence Martina Jankovičová.

Delta Defence sa stala akcionárom MG na základe žiadosti bývalého francúzskeho ministra obrany, ktorý pre tento podnik obranného priemyslu hľadal strategického partnera. Slováci v spolupráci s francúzskym ministerstvom zahraničných vecí dohodli pre spoločný podnik napríklad obchod s ománskym sultanátom za 70 miliónov eur. "Je príznačné, že zástupcovia francúzskeho štátu zbavili Deltu Defence manažérskej kontroly nad Manurhin Group tesne pred podpisom tohto významného kontraktu," vyhlásila Martina Jankovičová.

 

Čítajte tiež: Grand Power chystá zákazku v Indii. Sťažuje sa na nedostatok zamestnancov

 

Ako sa teda ukazuje, Francúzsko bolo pre Deltu Defence kľúčovým a osudným projektom. Na Slovensku sa venuje hlavne oprave pásovej bojovej techniky a výrobe raketometov pre nemeckú armádu.

Firma sa dostala do rúk Ivana Weissa ako nasledovník Vojenského opravárenského podniku Prešov v privatizácii z roku 2006. Okrem zahraničných projektov je známa aj kontroverziami. Delta Defence bola aktívna aj v dodávke techniky v rámci projektu Mokys. Firma sa zapojila do tendra na obranný komunikačný systém za niekoľko miliárd korún v spolupráci s BAE SYSTEMS. Problémy s MOKYS-om začali po nástupe Ficovej vlády, keď Deltu Defence zo zbrojárskeho trhu začali vytláčať iné firmy.

 

 

Takzvaný obrnený Skype - Mokys naviac nefungoval, a tak štát musel zaplatiť za novú dodávku techniky. Teda dvakrát za to isté. Kauza MOKYS sa týka dvoch vlád – SDKÚ a Smeru. Tender asi za 7,5 miliardy slovenských korún uskutočnila ešte druhá vláda Mikuláša Dzurindu, časť zmlúv už podpisovali ministri za Smer.

V zbrojárstve je ostrieľaná celá rodina Weissovcov. Otec Ivana Weissa – Pavol ovládal zbrojársku firma Puli, ktorá bola prepojená na politikov z bývalej Migašovej Strany demokratickej ľavice. Na firmu údajne mali vplyv minister obrany Pavol Kanis a ministerka financií Brigita Schmögnerová. Puli bola jediným spoločníkom zbrojárskej firmy Delta B, ktorá mala licencie na obchod so zbraňami a hovorilo sa o nej aj v súvislosti s deblokáciami ruského protilietadlového raketového komplexu S 300.

 

 

 

Čítajte viac:

Grand Power chystá zákazku v Indii. Sťažuje sa na nedostatok zamestnancov

Tendr za 2 miliardy je na spadnutí. 3D radary se začnou hledat již během jara

Armáda chce letos nabrat až 1800 nových vojáků

Česi radary so Slovákmi nakúpiť nechcú. Glváč na nich ale stále čaká

Pandury sa budú vyrábať aj na Slovensku. Prinesú pracovné miesta

Slovenský tender na radary je závislý od Čechov. Vláda na nich čaká

Policajtov prezbroja ešte tento rok. Ministerstvo chystá súťaž

Ministerstvo obrany potvrdzuje spoluprácu s Českou zbrojovkou. Dva mesiace klamalo

Vláda robí zbrojársky biznis bez súťaže. Vraj je predražený