Metropoly brzdia projekt národných futbalových štadiónov. Inde ide všetko podľa plánu

Väčšina veľkopodnikateľov stavia štadióny podľa harmonogramu. Ficov projekt brzdia Kmotrík v Bratislave a Podolák v Košiciach.

Slovenský futbalový zväz pripravil podklady pre schválenie ďalších dotačných platieb na projekty výstavby národných futbalových štadiónov. Konštatujú sa v nich značné pokroky, až na dve výnimky.

Prestavba štadióna v Trnave pod taktovkou Vladimíra Poóra stála behom dvoch rokov viac ako 5 miliónov eur. Práve sa začalo s realizáciou osvetlenia štadióna, kamerových systémov, turniketového systému a zariadenia vnútorných priestorov štadióna. Slávnostné otvorenie je plánované na august tohto roka. Následne bude realizovaná výmena trávnika hracej plochy.

 

 

Národné tréningové centrum SFZ v Poprade, na ktorom profituje Jan Telensky doteraz vyčerpalo 1,5 milióna eur. V marci tohto roka sa začalo s prácami na dobudovaní oplotenia štadióna, vonkajšieho kamerového a turniketového systému a veľkoplošnej svetelnej tabule tak, aby sa na štadióne mohlo konať 1.5.2015 stretnutie finále Slovnaft Cup-u.

Žilinský futbalový štadión, ktorý má pod palcom Karol Belaník žiada pre tento rok platbu 3,25 milóna eur, pričom doposiaľ z peňazí daňových poplatníkov zhltol 1,25 milióna eur. Aktuálne sa tam pripravuje realizácia druhej časti rekonštrukcie štadióna, ktorej súčasťou bude okrem iného aj realizácia výstavby parkovacích plôch.

 

 

Podbrezová si od štátu pýta na najbližšie dva roky 750 tisíc eur. Bola preto podpísaná zmluva o spolupráci pri budovaní štadióna v Podbrezovej, na základe ktorej čerpajú Železiarne Podbrezová Vladimíra Sotáka dotáciu od ministerstva priamo so súhlasom SFZ. Aktuálne boli vypísané verejné obstarávania na realizáciu vyhrievania hracej plochy a umelého osvetlenia štadióna. Plánuje sa ešte výmena sedadiel a inštalácia kamerového a turniketového systému

Milan Fiľo si v Ružomberku pre tento rok pýta rovný milión. Na základe zmluvy o spolupráci pri budovaní štadióna v Ružomberku, čerpá MFK, a.s. dotáciu od ministerstva so súhlasom SFZ. V súčasnosti bolo vypísané verejné obstarávanie na realizáciu rekonštrukcie trávnatého ihriska, vrátane vyhrievania hracej plochy. Súbežne prebieha príprava verejného obstarávania na realizáciu dobudovania hlavnej tribúny a inštaláciu turniketového systému.

 

Čítajte aj: Tipos a ministerstvo bločkovú lotériu chvália. Prínos ale nepočítajú

 

V Bardejove budú tento rok čerpať rovnakú čiastku ako v Podbrezovej - 750 tisíc eur. Na základe spracovanej projektovej dokumentácie, doplnenej o časti týkajúce sa stavebného objektu - nové tribúny prebieha finálna fáza získania stavebného povolenia na rekonštrukciu štadióna.

 

Vo Zvolene bola spracovaná a odsúhlasená štúdia, na základe ktorej bude zo strany Mesta Zvolen spracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie, doplnená po podpise zmluvy o dielo aj o časti týkajúce sa stavebného objektu - nové tribúny. Výstavba nových tribún štadióna bude realizovaná v tomto roku.

V Humennom búrajú starý štadión. V najbližších dňoch by mala byť podpísaná zmluva o spolupráci pri budovaní nového štadióna. V Trenčíne už búranie prebehlo a chystá sa projekt rekonštrukcie.

 

 

„Naopak, sú aj také mestá, v ktorých je progres projektu nedostatočný, preto bude na aprílové zasadnutie VV SFZ predložený návrh uznesenia, na základe ktorého budú jednotlivé mestá, resp. ďalšie subjekty, ktoré sú vlastníkmi štadiónov, vyzvané k zaslaniu záväzného stanoviska k harmonogramu realizácie projektu budovania štadióna v danom meste, ako aj spolufinancovania projektu vo výške 40% v súlade s príslušným uznesením vlády SR, pričom budeme požadovať, aby uvedené stanovisko bolo schválené kompetentným orgánom mesta/subjektu (mestské zastupiteľstvo, predstavenstvo apod.) v termíne stanove,“ uvádza prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Na mysli má hlavne dve mestá a dvoch realizátorov. Ivan Kmotrík, ktorý od štátu dostal 70miliónový projekt v Bratislave odmieta štadión postaviť bez súhlasu s prístavkom jeho súkromných objektov za štátne peniaze. V Košiciach zase Blažej Podolák nevie nájsť spoločnú reč s mestom. Nedodržuje dohody o financovaní mestského futbalového klubu a nevie nájsť dohodu na tom, kto a za akých podmienok štadiín začne stavať.

 

 

Čítajte tiež:

Milan Fiľo: Papierenský magnát, ktorý si rozumie s každým politikom

Vladimír Soták: Ľudomil, ktorý je rád smotánkou

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko

Tipos a ministerstvo bločkovú lotériu chvália. Prínos ale nepočítajú

Česi radary so Slovákmi nakúpiť nechcú. Glváč na nich ale stále čaká

Babiš přebuduje politiku. Rozvědkou a korupčními politiky

Fico zase vyfackoval druhý pilier. Žiadne riešenie však neponúkol

Emoce kolem daní. Lobisté se jdou kvůli evidenci tržeb umlátit

Autobusári hrozia štrajkom. Chcú vyššie platy a vadia im bezplatné vlaky

Brusel Slovensku stále neprepláca 5 eurofondových operačných programov