Adria nemusí byť len zálohou. Transpetrol chce predávať ruskú ropu Balkánu

Ropovodné napojenie Slovenska na Adriu nie je len o zálohe pre Družbu. Transpetrol plánuje posielať ropu na Balkán.

Ropovodné napojenie Slovenska na Adriu nie je len o zálohe pre Družbu. Transpetrol plánuje posielať ropu na Balkán.

„Transpetrol vedie rokovania, aby v budúcnosti mohla tadiaľ prúdiť ropa z ropovodu Družba na Slovensku až na Balkán. Využitie tejto možnosti závisí od viacerých faktorov a to tak na strane dodávateľov, ako aj odberateľov tejto suroviny,“ potvrdzuje biztweet.eu možnosti využitia nového ropovodného napojenia spoločnosť Transpetrol.

 

 

V rámci projektu rekonštrukcie ropovodu medzi Slovenskom a Jadranským morom mala slovenská strana na starosti úsek od mesta Šahy po maďarskú hranicu. Na 9,04 kilometrovom úseku Slovákmi rekonštruovaného ropovodu sa po prácach zvýšila prepravná kapacita smerom na Slovensko z 3,5 na 6 ton ropy ročne. To bolo podľa oficiálnych vyhlásení hlavným cieľom projektu. Z Adrie by totiž Slováci mohli v prípade výpadku dodávok z ruskej Družby čerpať alternatívnu ropu.

 

Čítajte aj: Transpetrol v protiútoku. Od Iľčišina bude chcieť peniaze

 

Ako však niektorí odborníci upozorňovali, nebolo by to také jednoduché. Slovenská rafinéria Slovnaft je totiž technologicky predurčená na spracovanie ťažkej ruskej ropy. Prerobenie na iný typ čierneho zlata z Adrie by stálo ďalšie niekoľkomiliónové investície. To, že sa k Adrii Slováci nepripojili len pre alternatívu voči Družbe koniec koncov potvrdzuje sama štátom ovládaná firma Transpetrol.

 

 

Na nové potrubie sa pozerá aj ako na obchodnú príležitosť. „Rekonštrukcia ropovodu Adria vytvára aj podmienky na reverzný tok ropy z územia Slovenska do Maďarska, resp. ďalších krajín. Spoločnosť Transpetrol, a.s., uvíta každú možnosť na zvýšenie objemov prepravy ropy na ním spravovaných úsekoch ropovodov. Tomu zodpovedá aj maximálne úsilie zodpovedných pracovníkov a manažmentu na poli ekonomickej a obchodnej diplomacie v segmente,“ dopĺňa Transpetrol. 

Spoločnosť Transpetrol, a.s., aktuálne prepravuje prostredníctvom ropovodu Družba v priemere 5-6 miliónov ton ropy ročne pre spoločnosť Slovnaft, a.s. O niečo nižší objem prepravovanej ropy je určený taktiež odberateľom v Českej republike. Zdá sa, že v tomto smere ostane zachované status quo. Adria iba otvorí nové obchodné možnosti. 

 

Čítajte tiež:

Transpetrol v protiútoku. Od Iľčišina bude chcieť peniaze

Najvyšší súd Českej republiky definitívne zastavil exekúciu voči Transpetrolu

Štát vyhral zásadný spor v kauze Transpetrol

Iľčinšin opäť útočil. Štát však v kauze Transpetrol zase zvíťazil

Do vedenia SPP kandiduje "éštébák". Navrhol ho Malatinský

Plyn pre Ukrajinu zarobí Čechom. Slovensko bojuje za finančné skupiny

Bratislavská ropa smrdí od Rakúska. Komerčný projekt na verejnosti vystupuje ako štátna firma

Česko sníží odběry z ropovodu Družba, doveze jen osm milionů tun ropy