Zdravá stévia? Potravinári dovážajú sladidlo v tabletách z Číny

Čoraz populárnejšia stévia je často podvodom. Firmy prírodné sladidlo vyrábajú z tabliet dovezených z Číny.

Čoraz viac potravinárskych výrobkov sa na obaloch chváli tým, že miesto cukru používa stéviu. Umelé sladidlo je populárne hlavne pre svoj prírodný pôvod. Pôsobí na organizmus hlavne blahodarne, a tak mu dávajú konzumenti prednosť pred inými, hlavne chemickými umelými sladidlami. Stéviu zo sladkej trávy dnes okrem nealko nápojov vidieť aj v pive (Bernard), sušienkach, či iných produktoch.

Keby však zákazníci vedeli odkiaľ stévia, ktorú práve požívajú pochádza, často by im idylická predstava o tom, že pijú zdravú trávu zmizla z predstáv.

 

 

V prvom rade. V Česku, ani na Slovenku neexistuje žiaden výrobca stéviových sladidiel. Ani stévia z dovozu však nie je zárukou toho, že by si mohol byť zákazník istý tým, čo je, alebo pije. „Většina firem, které začaly v poslední době dodávat na trh “levnou” stévii, si výrobky, či již hotové výrobky dováží z Číny v bulk balení. Tyto pouze balí do menších balení v EU a vydáva tyto vyrobky za “vyrobeno v EU”,“ hovorí Michal Štumpf, konateľ spoločnosti Solia.

Záruku kvality teda v prípade potravín prisladzovaných stéviou nájsť len ťažko. Firma totiž pôvod sladidla na koncovom výrobku nemusí uvádzať. Kvalita stévie sa pritom môže výrazne líšiť. Hlavne veľkovýrobcovia dávajú často prednosť lacnej a nie vždy kvalitnej forme sladidla.

 

Prečítajte si aj: EÚ hovorí geneticky modifikovaným plodinám áno

 

„My si sladidla nechávame vyrábět v Německu a Španělsku z nami dovážené suroviny přímo z Paraguaye nebo Brazilie. V regionu žádného solidního výrobce nemáme,“ dodáva Michal Štumpf.

 

 

 

Čítajte viac:

Ambície Ortac dostali trhlinu. Ťažbe v Kremnici nič nenasvedčuje

Česi schválili rozpočet pre náhrady poľnohospodárov

Jurečkův stop dumpingu může narazit. Poláci chtějí české nařízení zablokovat

Poľský minister poľnohospodárstva pre biztweet: Export na Slovensko rastie. V4 by malo po embargu spolupracovať viac

Ako riešiť nezamestnanosť? Ekologickým kaprom

Rana ruského embarga v praxi. Poliaci prídu o miliardu eur

Polska ma smak. Biztweet spomína na trip v Poľsku

EÚ hovorí geneticky modifikovaným plodinám áno