Ministerstvo obrany potvrdzuje spoluprácu s Českou zbrojovkou. Dva mesiace klamalo

Zmluvu na nákup pištolí Českej zbrojovky podpísalo ministerstvo pred dvomi mesiacmi. Na otázky novinárov odpovedalo klamstvom.

Robert Fico aj Martin Glváč sa minulý týždeň pustili do obhajoby obchodu štátu s Českou zbrojovkou Uherský Brod. Ponižujúcemu protiútoku sa mohli vyhnúť, keby sa rezort obrany nesprával arogantne a hlavne neklamal.

O tom, že Česká zbrojovka dodá nové zbrane pre slovenské ozbrojené zložky informoval biztweet.eu už pred siedmimi mesiacmi. Vtedy našu informáciu hovorkyňa ministerstva nepotvrdila ani nevyvrátila. Podobné sa zopakovalo, keď biztweet.eu v auguste písal o kritike konkurenčnej slovenskej firmy Grand Power. Tá tvrdila, že svoje pištole chcela štátu ponúknuť, no ten s ňou odmietal jednať z titulu, že dodávateľ bol už jasný – Česká zbrojovka.

„Prípadnému nákupu akejkoľvek výzbroje bude určite predchádzať súťaž, kde budú presne stanovené požiadavky ozbrojených síl na predmet obstarávania,“ odpovedala nám na otázky Martina Balleková, hovorkyňa Ministerstva obrany Slovenskej republiky.

 

 

Klamala. Súťaž sa nikdy nekonala. Minulý týždeň sa minister Martin Glváč priznal, že prvých viac ako šesťsto kusov zbraní dostanú naši vojaci práve od Českej zbrojovky. Len tak letmo dodal, že zmluva je podpísaná už dva mesiace. Tento fakt ma zase zaujal.

Na otázky týkajúce sa obchodu s Českou zbrojovkou som začiatkom novembra dostal túto odpoveď Lubomíra Kovaříka, riaditeľa Českej zbrojovky Uherský brod: Přezbrojení kompatibilními ručními palnými zbraněmi je společným projektem České a Slovenské republiky. Jednání k přezbrojení slovenské armády probíhají." To, že je obchod uzavretý nám neprezradila ani hovorkyňa rezortu Balleková.

 

 

Je teda jasné, že nám ministerstvo (bohužiaľ aj Česká zbrojovka) minimálne dva mesiace klame. Argument utajovaného obstarávania zapríčineného ochranou bezpečnosti štátu, ktorý použil Robert Fico aj Martin Glváč neakceptujem. Ak som sa spýtal na utajovanú skutočnosť, mal som dostať odpoveď, že sa na ňu pýtam, alebo aspoň jednoduché no comment. Rezort ale regulérne a opakovane klamal.

Fico si pochvaľuje výrobu, ktorú vďaka obchodu Česká zbrojovka spustí v Novákoch. Dodávateľ s národnou provienciou má v obstarávaní prednosť a to bol hlavný dôvod spustenia slovenskej výroby. Otázne je však koľko Slovákov reálne zamestná a ako dlho tu český výrobca bez garantovaných zákaziek ostane.

Polemizovať sa dá o cene dodávky zbraní, alebo spôsobe výberu ich dodávateľa. Mňa však najviac zaráža fakt, že nám štátne orgány opakovane a pokojne klamú. Keď fakty vyšli najavo, miesto vysvetľovania sme sa dočkali ďalšieho protiútoku a osočovania novinárov. Výsledkom je, že nielen ako redaktor, ale aj ako občan neverím ministrovi obrany ani slovo. 

 

 

Tomáš Lemešani

 

Čítajte viac:

Vláda robí zbrojársky biznis bez súťaže. Vraj je predražený

Česká zbrojovka vstupuje do VOP Nováky

Štát chce nakúpiť desaťtisíce zbraní. Megaobchod vyzbrojí policajtov aj vojakov

Ruskí vojaci sa k nám dostanú behom pár dní. Čo vie na obranu Slovensko postaviť?