Fico rozdá lístky na vlak zdarma. Populizmus je na Slovensku nesmrteľný

Robert Fico potešil dôchodcov a študentov. Za ich dane si kúpil ich hlasy pre SMER.

To, čo dlho pôsobilo ako utópia sa stalo realitou. Dôchodcovia a študenti budú môcť jazdiť vlakmi štátnej spoločnosti zadarmo. A ako inak, neuveriteľná novinka prichádza rok pred parlamentnými voľbami.

Robert Fico pokračuje v napĺňaní svojho balíčka sociálnych opatrení, ktoré vytiahol po siedmich rokoch vládnutia tesne po svojej porážke v prezidentských a tesne pred parlamentnými voľbami.

Už vianočné príspevky, ktoré pre tento rok penzistom schválil, pôsobili zúfalo. Teraz však premiér ukázal, že je za volebným víťazstvom ochotný ísť cez mrtvoly. Neuveriteľný tlak, ktorý na ministra financií kvôli znižovaniu schodku štátneho rozpočtu vyvíja a kvôli ktorému Kažimír ohýba štatistiky ako sa len dá, premieňa predseda SMERu v pokus o záchranu ustupujúcej popularity strany, ktorá ľudí prestávala baviť.

 

 

A ako sa ukazuje, zdá sa, že to funguje. SMER sa opäť dostáva ku komfortnej štyridsaťpercentnej hranici voličských preferencií a pravica, ktorá videla vo Ficovej prehre v súboji o prezidentské kreslo nádej, zase upadá do dezilúzie.

Vlastnou chybou. To, čo dokázali Dzurindove vlády, teda presvedčiť občanov, že sa ekonomické hoci bolestné reformy a šetrenie verejných financií oplatia, súčasná pravica zahadzuje kvôli vlastnému egu a vnútrostraníckym bojom. Priestor tak dostáva sociálny populizmus, na ktorý už nemá kto ani poukázať.

Slováci sú skrátka nepoučiteľní. Roky verili Mečiarovej politike mrhania štátnymi peniazmi a kupovania hlasov slabších sociálnych vrstiev a budú veriť aj Ficovi. Len, aby sa nestalo, že vlakmi pôjdu síce zadarmo, ale v starých vlakoch a krivých koľajniciach, na ktorých obnovu neostane v rozpočte ani euro. Ficova vláda je navyše známa tým, že keď do jedného vrecka vloží občanovi euro, z druhého mu vytiahne dve.   

Tomáš Lemešani

 

Čítajte ďalšie komentáre: 

Tak áno Penta kúpila SME. Vrátite sa do práce?

Týždeň rozhodne o tom, či Penta kúpi SME. Jedno oko sa smeje, druhé plače

Babišovi stále veria. Český volič je hluchý a slepý

Krach slovenského stavebníctva je hanbou ľudí ako sú Široký s Hodorovským

Škótske nie ukázalo na cestu, ktorou by sa mala vydať celá Európa

Fico si kúpil hlasy penzistov. Klamstvom

Postoj stredoeurópskych krajín k ukrajinskej kríze je zahanbujúci