Juraj Široký – akcionár SMERU a stavebnícky „kmotor“

Sponzoroval HZDS, teraz pomáha SMER – SD. Napriek oplácaniu štátnymi zákazkami jeho vlajková loď krachuje.

Meno Juraj Široký bývalo v minulosti spájané v súvsislosti so sponzoringom Hnutia za demokratické Slovensko. Napríklad spis Slovenskej informačnej služby, ktorý hovorí o korupcii, nazývaný tiež Gorila ho označuje za blízkeho priateľa Ivana Gašparoviča, exprezidenta Slovenska a v minulosti pravej ruky Vladimíra Mečiara.

Práve počas rokov "mečiarizmu" mal spolu s Viktorom Koženým tunelovať takzvané Harvardské fondy a presúvať z nich peniaze do daňových rajov. Okrem HZDS mal kontroverzný podnikateľ finančne podporovať aj Rudolfa Schustera a jeho politickú stranu SOP. Tá sa stala členom vlády a Širokého peniaze neskôr Rudolfovi Schusterovi dopomohli k výhre v prezidentských voľbách.

 

 

Dnes ho slovenské médiá označujú za "akcionára Smeru". Od štátu dostal na oplátku rekordný - viac ako miliardový – balíček vo forme zákaziek na vybudovanie štyroch najväčších diaľničných úsekov v Slovenskej republike.

Megazákazky jeho firma Váhostav získala aj napriek tomu, že má dlhodobé finančné problémy. Tie sa na Širokého prevalili pred pár týždňami, keď na Váhostav okresný súd v Bratislave vyhlásil konkurzné konanie. Zatiaľ čo Váhostav žiada ochranu súdov, na zoznam veriteľov sa deň čo deň pridávajú nové názvy firiem. Široký tak začína byť problémom aj pre vládu. Konkurzné peripetie totiž posúvajú termíny odovzdávok diaľničných úsekov, na ktorých Váhostav pracuje. Aj preto sa hovorí o tom, že SMER SD zháňa nových sponzorov a so starými, medzi ktorými je aj Juraj Široký plánuje vzťahy utlmiť.

 

 

 

Široký je dobre známy aj vďaka hokeju. Ešte v časoch, keď riadil Harvardské fondy, prevzal riadenie Slovana Harvard Bratislava, ktorý dnes pôsobí v prestížnej Kontinentálnej hokejovej lige. Široký je zároveň čestným prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Za prvej Ficovej vlády získal Váhostav štátnu zákazku na rekonštrukciu národného hokejového štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave. Štát mu za to zaplatil takmer sto miliónov eur. To zo športoviská urobilo najdrahší zimný štadión na meter štvorcový v Európe. Okrem toho, v rozpore s pôvodnými plánmi, Široký pristavil v rámci zákazky hotel, ktorý neskôr väčšinovo prevzal. Vďaka výhodnej zákazke má tak svoj Double Tree Hilton v širšom centre hlavného mesta Slovenska.

 

 

Čítajte viac: 

Vladimír Poór je na scéne vďaka Mečiarovi. Štýl podnikania nemení

Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím

Nerozlučná "dvojka" z východu: Krajňák a Kamarás

Muž bez tváre František Hodorovský: Nikto ho nevidel, ale pozná ho každý

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko

Ficov priateľ Miroslav Výboh – zbrojár, lobista, spojka