Ekologizácia Hornonitrianských baní pokračuje. Použijú geotermálnu energiu

Hornonitrianske bane chcú na vykurovanie svojho rekreačného strediska v Prievidzi využiť geotermálnu vodu.

Ste za transformáciu slovenskej energetiky na výraznejšie zapojenie obnoviteľných zdrojov?

Geotermálnu vodu z už existujúceho vrtu v lokalite Púšť má firma použiť na vykurovanie rekreačného strediska, kde okrem ubytovania ponúka aj wellness služby.

„Navrhovateľ plánuje využiť geotermálnu vodu ako zdroj tepla v svojom existujúcom rekreačnom stredisku. Geotermálna voda bude tiež využívaná v bazéne, ktorý navrhovateľ plánuje v tomto stredisku obnoviť,“ uvádza investor v projektovej dokumentácii.

Prieskumný vrt firma robila po schválení pred pár rokmi. Preukázal dostatočné zásoby geotermálnej vody.

Obnovený bazén bol prevádzkovaný v 80-ych rokoch 20. stroročia. Zdrojom vody pre bazén bola vtedy pitná voda privádzaná z vodného zdroja z potoka Ciglianka. Bazén postupne chátral a neskôr bol zasypaný.

Čítajte aj:

Do elektromobility smerujú ďalšie dotácie

Biopotraviny: miesto nákupu iba reči

Kosit s novým majiteľom expanduje na západe

Hornonitrianske bane hľadajú nové projekty využitia už existijúcich dobývacích priestorov. Čaká ich totiž postupné tlmenie ťažby. Vláda Smeru-SD dlho hovorila o podpore nerentabilnej ťažby uhlia až do roku 2030. Po tlaku verejnosti však plán prehodnotila.

Stratová ťažba, ktorú slovenské domácnosti podporujú sumou asi 115 miliónov eur, by sa mala podľa ministra hospodárstva Petra Žigu skončiť do roku 2023.

„V krátkej budúcnosti predstavíme akčný plán, to znamená, čo urobíme pre ten región a zároveň oznámime termín 2023,“ uviedol minister. Investície na transformáciu a odkarbonizáciu energetiky pokryje do veľkej miery Brusel.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope