TurkStream má siahať až na Slovensko

Gazprom plánuje vybudovať sieť plynovodu TurkStream na prepravu ruského plynu do Európy v trajektórii cez Bulharsko, Srbsko a Maďarsko až na Slovensko.

Dodávky plynu do Bulharska a Srbska cez TurkStream začnú podľa plánov ruského giganta Gazprom v roku 2020, do Maďarska v roku 2021 a na Slovensko pritečie prvý plyn z novej trasy v druhej polovici roku 2022. Rusko chce týmto krokom získať novú trasu na prepravu plynu do Európy, ktorá by sa vyhla ukrajinskému územiu. Ruské média tento plán vyčítali z interných dokumentov Gazpromu. 

"Dokumenty prevádzkovateľov prepravy plynu z Bulharska, Srbska, Maďarska a Slovenska z októbra a novembra v rámci postupu rezervácie budúcich kapacít ukazujú, že Gazprom si vybral cestu pre dodávky do Európy prostredníctvom druhej trasy TurkStream cez tieto krajiny ," konštatuje ruská tlač.

Čítajte aj:

Nafta chce kúpiť britské plynové zásobníky

LNG terminál môže vyrásť aj v Bratislave

Problémový investor plánuje vodnú elektráreň na Slovensku

TurkStream má novou 930-kilometrovou trasou privádzať plyn z Čierneho mora do Turecka a odtiaľ pokračovať už vybudovanými alebo rekonštruovanými potrubiami do centrálnej Európy.

Plynovod bude pozostávať z dvoch paralelných vetiev s ročnou kapacitou 15,75 miliárd kubických metrov plynu. Jedna z nich je určená pre spotrebiteľov v Turecku, zatiaľ čo druhá bude prepravovať plyn zákazníkom v Európe.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope