Z Bureša Babišom: Kostelecké uzeniny a zášť bývalých majiteľov

Pre väčšinu ľudí sa najznámejšie obchodné aktivity Andreja Babiša spájajú s potravinárstvom. Ak bežný spotrebiteľ nakupuje mäso, či údeniny a nemá čas navštevovať malých mäsiarov, v supermarkete určite natrafí na niektorý z výrobkov, ktorý produkujú podniky politika a oligarchu.

Je podle Vás Andrej Babiš jako politik a podnikatel ve střetu zájmů?

Jedným z tých najväčších sú Kostelecké uzeniny. Andrej Babiš podnik ovládol v rokoch, kedy už patril do kategórie miliardárských šťúk. Ani tu však neprebehlo všetko s kostolným poriadkom a obchodná bitka prerástla v osobnú zášť, ktorá ženie bývalého majiteľa k snahám neustále poukazovať na Babišove nepatričné postupy.

Či už je skutočný príbeh okolností prevzatia firmy akýkoľvek, model ovládnutia závodu pripomína veľa podobných scenárov opakujúcich sa pri nákupe ďalších súčastí holdingu Agrofert.

Zrejme zlomová a osudová udalosť pre bývalý manažment firmy nastala v spojení so snahou Kosteleckých uzenin expandovať. Z družstevnej akciovej spoločnosti sa stal jeden z najvýznamnejších podnikov svojho sektora v celom regióne. Korunu byznysovému úspechu mal nasadiť nový závod, ktorý s dennou produkciou 250 ton údenín mohol prevetrať tiež zahraničnú konkurenciu.

K tomu aj skutočne došlo. Podnik za odhadom 400 miliónov korún však zbavil bývalého majiteľa nezávislosti, na ktorej dlhé roky úspech staval.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu. K dispozícii je aj slovenská verzia Z Bureša Babišom.

Úver v celkovej hodnote vyše miliardy korún získala spoločnosť u Investičnej a poštovej banky, ktorá v tých rokoch masívne úverovala český priemysel. Banka sa dostala do ťažkostí a spôsobila jeden z najrozsiahlejších krachov v českej histórii.

Z Bureša Babišom

Úver Kosteleckých uzenín sa dostal z väčšej časti do rúk štátu, čo znemožnilo spoliehať sa na predošlé dohody a ústretovosť Investičnej a poštovej banky. Po roku 2000, kedy banka skrachovala, sa úver Kosteleckých údenín presunul pod správu iných bánk. V roku 2002 to bol prevádzkový úver vo výške asi 300 miliónov korún v ČSOB a investičný úver vo výške 874 miliónov korún v Českej konsolidačnej agentúre.

Zatiaľčo dlh spravovaný štátnou agentúrou mal splatnosť až v roku 2011, nečakaný problém nastal v ČSOB. Banka podľa tvrdenia bývalého šéfa spoločnosti Jana Bočka začala balansovať okolo nulového stavu hotovosti po tom, čo ČSOB nečakane zamietla ďalšie financovanie úverov v poľnohospodárskom sektore.

Hrozilo dokonca, že firma nebude mať na výplaty alebo platby sedliakom, ktorí dodávajú do závodu dobytok. Podnik preto musel rokovať so záujemcami o vstup do podniku. Tých pritom nebolo málo. Hospodárenie spoločnosti síce nebolo dobré, avšak podiel na trhu robil z Kosteleckých uzenín veľmi zaujímavý predajný artikel.

Úverový labyrint

Podľa Jána Bočeka mal záujem o podnik prejaviť majiteľ spoločnosti Agropol Jiří Maluš, bývalý komunistický politik a poľnohospodársky podnikateľ Miroslav Toman a Andrej Babiš.

Pre posledného menovaného hovorila veľkosť a schopnosť zaplatiť okamžitú hotovosť, ktorú závod zháňal. Výhodou obchodu s Agrofertom bol tiež fakt, že bývalí majitelia podnik z rúk nestratili. Novému spoločníkovi predali 34 percent akcií a vďaka jeho peniazom splatili neodkladné dlhy. Ako sa však neskôr ukázalo, podobne ako u desiatok iných podobných obchodov, chcel Babišov holding celý podnik iba pre seba.

Financovanie prevádzkového úveru, s ktorým mala ČSOB problém, bolo krátko po transakcii s Agrofertom presunuté do Citibank, s ktorou má holding dlhé roky nadštandardné vzťahy. Tento ťah neskôr zapadol do komplexu udalostí, ktoré nakoniec pripravili bývalý manažment o podnik, ktorý roky budoval.

Do kolien však bývalého majiteľa dostala najmä trestnoprávna vec údajných finančných manipulácií v podniku. V januári 2004 boli za zneužívanie informácií v obchodnom styku obvinení piati manažéri podniku vrátane Jána Bočka.

Spriaznení ľudia v banke

Hoci sa neskôr na súde obvinenia zo strany Útvaru pre odhaľovanie korupcie a finančnej kriminality nepreukázalo, na dôveryhodnosť podniku a jeho ďalšie smerovanie mal proces významný vplyv.

Citibank považovala majiteľa Kosteleckých uzenin za neseriózneho partnera. Prišla preto s podmienkou, že podniku bude aj naďalej poskytovať úver len v prípade, že firmu bude ovládať iba jeden majiteľ.

Väčšinoví akcionári nemali dostatok financií na vykúpenie podielu Andreja Babiša. On naopak držal kapitál, ktorý vedel obratom investovať a ovládnuť tiež zvyšných 66 percent akcií. Podniku navyše nezostával čas nazvyš. Vyčkávanie by mohlo znamenať zastavenie úveru a hrozbu krachu.

Čítajte aj:

Z Bureša Babišom: Kde to všetko začalo a kde vznikol zárodok oligarchu

Z Bureša Babišom: Záhada za záhadou

Z Bureša Babišom: Po boku novej sily

Bývalí majitelia Andrejovi Babišovi zazlievajú, že situácia nielen využil, ale tiež mal v jej vytvorení prsty. Ich konštrukciu opreli aj o obsah nahrávok, ktoré sa objavili v médiách. Babiš na nich s Jánom Kadaníkom, ktorý bol v tom čase riaditeľom pre stratégie Agrofertu a Radkou Kafkovou - členkou vedenia Českej konsolidačnej agentúry, v ďalších rokoch odsúdenej za korupciu, rozoberá možnosti ako dostať úver, ktorý mala spoločnosť Kostelecké uzeniny u Investičnej a poštovej banky do Citibank.

Podľa Jána Bočeka to dokazuje, že mal Babiš celý čas zámer donútiť bývalý manažment z firmy odísť. De facto to však mohlo znamenať iba to, že sa pokúšal zaručiť presun úveru v záujme ďalšieho rozvoja podniku.

Nech je pravda kdekoľvek, od 7. februára 2008 je Agrofert jediným akcionárom podniku. V Kostelci pritom nezažíval a nezažíva hegemóniu, na akú bol dlho zvyknutý. Veľký závod znamenal veľké problémy a len podčiarkol rozpačité výsledky holdingu v mäsovom priemysle. Od ovládnutie Kosteleckých uzenín bola firma v strate šesť rokov po sebe a do roku 2014, kedy sa po dlhej dobe dostala do zisku, prerobila stovky miliónov korún.

 

Ukážka Z Bureša Babišom, Tomáš Lemešani