História SC Johnson. Cez podlahy do každej domácnosti

Rodinná história Johnsonovcov patrí k príkladom rodinného podnikania. Z maličkej firmy prerástla v svetovú korporáciu, ktorá je však stále v rukách dedičov.

Používate prípravky SC Johnson?

Žijeme v ére skutočne neuveriteľného bohatstva, ale aj veľkej nerovnosti medzi najbohatšími a ľuďmi zo strednej triedy. 25 najbohatších rodín na svete má celkovú čistú hodnotu majetku 1,1 bilióna dolárov.

Patrí medzi ne aj rodina SC Johnson, ktorá je podľa celebritynetworth 19. najbohatším rodinným klanom na svete s celkovou čistou hodnotou majetku 28,2 miliárd dolárov.

Tento majetok vybudovalo postupne 5 generácií, ktoré korene svojho úspechu zapustili do pochopenia americkej rodiny a toho, čo k svojmu zdanlivo idylickému marketingom preplnenému životu potrebuje. Samuel Curtis Johnson začal predávať parketové podlahy v roku 1882. Od vtedy sa sortiment firmy výrazne rozšíril a dnes má v sade patentov prakticky všetko, na čo pri domácich prácach narazíte.

S.C. Johnson strávil päť desaťročí svojho života na Stredozápade v rôznych odvetviach od maloobchodu až po železničnú dopravu. V roku 1882 sa presťahoval do Racine vo Wisconsine, kde sa stal obchodníkom s parketovými podlahami. Potom v roku 1886 Samuel kúpil spoločnosť Racine Hardware Manufacturing Company, obchod s parketovými podlahami. To bol samotný prvopočiatok spoločnosti, ktorá stále nesie jeho meno a dnes ho prevádzkujú jeho dediči.

Spočiatku bol len obchodným zástupcom spoločnosti, obchodným manažérom a účtovníkom. Päť dní v týždni cestoval po Amerike a predával podlahy dodávateľom. V sobotu sa vrátil do sídla spoločnosti Racine, aby vyplnil objednávky. Po prvom roku svojho pôsobenia mala spoločnosť zisk 268,27 amerického dolára, dnes asi 6852 dolárov.

Čítajte aj:

Skromné vrtochy Warrena Buffeta

Kráľ vodky Roustam Tariko

Sesterské duo snov. Dohromady majú takmer miliardu dolárov

Bol to jeho nápad, zaradiť do sortimentu taktiež čistiace prostriedky šetrné pre parkety. Podľa legendy skúšal doma v kúpelni kombinovať vosky a čistiace prostriedky, až vymyslel niekoľko vlastných čistiacich prostriedkov.

Postupne získal toľko klientov, že sa pre neho stala výroba čistiacich prostriedkov kapacitne náročnejšia než samotný obchod s podlahovými parketami.
V roku 1898 sa k nemu vo firme pripojil jeho syn Herbert Fisk Johnson. Samuel Curtis Johnson zomrel v roku 1919 vo veku 85 rokov. Jeho syn Herbert prevzal rodinný obchod. V roku 1914 expandoval do Veľkej Británie.

Herbert zomrel v roku 1928 vo veku 59 rokov. Firmu rozdelil medzi jeho dve deti Herberta Fiska Johnsona Jr. a Henriett Johnson Louisovú. Herbert Jr. bol treťou generáciou, ktorá viedla firmu. V tom istom roku sa narodil jeho syn Samuel Curtis Johnson, Jr. V podnikaní pokračoval, aby sa stal štvrtou generáciou riadiacou rodinný podnik. Jeho syn Herbert Fisk Johnson III je súčasným predsedom a výkonným riaditeľom spoločnosti SC Johnson.

V súčasnosti spoločnosť SC Johnson pôsobí vo viac ako 70 krajinách, zamestnáva 12 tisíc ľudí a poskytuje produkty vo viac ako 110 krajinách po celom svete. Spoločnosť je jedným z najstarších rodinných podnikov v USA.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope