Globálny pakt o migrácii spája populistov. O čo ide?

Kritika, odmietanie a národovecké bitie do pŕs. O čo ide v globálnom pakte o migrácii, ktorý spojil Sulíka, Danka, Fica či Kotlebu?

Široko diskutovaná deklarácia, ktorá má význam hlavne v diplomacii, ako nezáväzné memorandum, priniesla vietor do plachiet populistov všetkého druhu. Od euroskeptikov, cez konzervatívnych, nábožensky orientovaných až po ľavicových marketingových politikov. Mnoho populistov stráca dych, a tak obnovená diskusia o migrácii prichádza hlavne tesne pred európskymi voľbami a v čase schvaľovania Brexitu ako dar z nebies.

Globálny pakt o migrácii odmietal Donald Trump, Marine Le Pen, či Sebastian Kurz. Všimli si ho vďaka tomu aj marketéri v našom regióne. Pakt najprv odmietol Tomio Okamura, potom Andrej Babiš, až sa nákaza preniesla k Slovákom hľadajúcim nejaký ten lacný voličský hlas. Aj preto prišla nečakaná politická zhoda, keď sa za podpis paktu zasadili len dve známejšie politické zoskupenia, zbytok politického spektra sa predbiehal v tom, kto v dokumente vidí vyššie zlo. A to bohužiaľ bez ohľadu na to, či ide o pravicovú, ľavicovú, sociálne, či podnikateľsky zameranú stranu.

Je kritika oprávnená a čo to vlastne globálny pakt o migrácii je? Podľa kritikov dokument neobsahuje jasnú definíciu legálnej a nelegálnej migrácie, vstupuje do suverenity štátov a prináša nové ľudsko-právne záväzky . Žiadne z týchto výhrad však dokument neobsahuje.

Globálny pakt o migrácii sa vytváral 18 mesiacov. Všetky krajiny, vrátane Slovenska, mali možnosť dokument pripomienkovať či navrhovať vlastné postoje a uzatvárať pre ich podporu koalície na desiatkach pracovných stretnutí. Slovenský či český hlas nebolo počuť.

Dokument nijako nemení ľudské práva a vychádza z už prijatých a rešpektovaných medzinárodných dohovorov a ich výkladu súdnymi orgánmi. Štáty nezbavuje suverenity, v preambule naopak podčiarkuje suverenitu ako jeden z princípov, ktorým sa postoje k migrácii majú riadiť. Každý štát teda dostáva možnosť konať v migračnej politike svojvoľne.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Konšpirátor Babiš. Premiér blbec, či Orbánov učeň?

Nová smerácka TV? Pravda vzbudzuje obavy

Nesrovnala zložil bozk smrti. Aké ďalšie poznáme?

Zmienka o spájaní alebo oddeľovaní legálnej a nelegálnej migrácie v dokumente nie je. Doporučenie iba opakuje to, čo platí aj dnes - že človek bez ohľadu na svoj migračný status disponuje neodňateľnými ľudskými právami a to aj v prípade, že prekročí hranice v rozpore s právom danej krajiny.

Či sa to niekomu páči alebo nie, našťastie platia ľudské práva aj pre nelegálneho migranta. V opačnom prípade by ľudské práva mali stratiť napríklad aj Čechoslováci, ktorí v minulom režime utekali na Západ. Ľudské práva neznamenajú, že člověk smie páchať zločiny. Za ne, teda napríklad aj nelegálne prekročenie hranice, smie byť potrestaný.

Globálny pakt o migrácii bol schválený v júli 2018 všetkými členskými krajinami OSN s výnimkou Spojených štátov. Cieľom dohody je podpora bezpečnej a legálnej migrácie a zníženie počtu prípadov pašovania a obchodovania s ľuďmi. Reaguje tak na humanitárnu, nie politickú rovinu migrácie. Oficiálne by ho mali podpísať v decembri v Marakéši. Žiaľ, zrejme sa dočkáme zviditeľnenia Andreja Babiša aj Petra Pellegriniho, ktorým sa téma pre odhlučnenie vlastných problémov veľmi hodí.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope