Šteckovu Medusu stíhajú za krátenie dane

Sieť reštaurácií, barov a klubov Medusa Group je vyšetrovaná pre podozrenia z krátenia dane.

Prípad súvisí s raziou v rámci ktorej začiatkom roka 2017 pracovníci Finančnej správy zadržali niekoľko pokladní v prevádzkach patriacich firme. Spoločnosť odmietala, že by sa prípad týkal jej samej a snažila sa zľahčovať medializované informácie. Odmietala napríklad to, že by bolo zadržaných viac ako desať pokladní. Vraj dostala len pokutu za technické nedostatky.

Podľa zistení Biztweetu sa však firmy týka policajné vyšetrovanie, ktoré hovorí jasne. Podľa podozrení malo dochádzať ku kráteniu dane.

„Vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky vedie trestné stíhanie vo veci zločinu skrátenia dane a poistného podľa § 276 Trestného zákona a zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,“ konštatuje pre Biztweet hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Michal Slivka. Finančná správa sa k prípadu z titulu daňovej mlčanlivosti nevyjadrila. To, že sa prípadom zaoberá polícia však znamená, že daňové vyšetrovanie ukázalo na porušenia zákona. 

Medusa Group v minulosti správu o razii v jej pobočkách označovala za mediálnu kauzu. Rovnako reaguje aj dnes. "V prípade zadržania niekoľkých pokladní na jar 2017 sme poskytli potrebnú súčinnosť a vysvetlenie. Nemáme žiadne informácie o posune vo veci. Nevieme preto ani o skutočnostiach, ktoré naznačujete vo svojej otázke. Veríme, že táto rok a pol stará kauza bude čím skôr uzavretá a že sa potvrdí, že sme konali vždy v súlade so zákonom," odpovedá Biztweetu majiteľ Medusy Peter Štecko.  

Čítajte aj:

Peter Štecko pre Biztweet.eu: Investície do Klubovne sú v rádoch miliónov eur

Vianoce za mrežami? Súd rozhodne o osude exministrov

Kočner stále predáva pozemky v Korytnici

Spoločnosť s asi 40 pobočkami v období, kedy razie prebiehali zastavila, alebo odložila niekoľko plánovaných projektov. Z piatich plánovaných pobočiek v Prahe napríklad zrušila tri a zatvorila aj klub. Dve reštaurácie zrušila aj vo Viedni. Pred pár mesiacmi však naopak otvorila luxusný klub Epic, ktorý však iba spoluovlastní. V roku 2017 tiež skončila spoluprácu so známym šéfkuchárom Martinom Korbeličom.

MEDUSA GROUP sa v roku 2017 dostala do straty z 51691 eur na -23958 eur. Stojí za ňou mediálne známy podnikateľ Peter Štecko. Toho dlhé roky spájajú s finančnou skupinou Penta. Okrem toho, že reštauračná firma sídli v jej priestoroch, často buduje reštaurácie a kantíny v ďalších finančníckych priestoroch. Známe je, že jej expanzie často podporovala Privatbanka Penty.

Štecko prepojenie s Pentou, ako aj podozrenie z policajného vyšetrovania ešte začiatkom leta 2018 odmietal.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope