Problémový investor plánuje vodnú elektráreň na Slovensku

Podnikateľ Aleš Mokrý a jeho Geen Holding plánuje vybudovať vodnú elektráreň na strednom Slovensku. V Česku bojuje so sériou problémov.

Bez peripetií to však nepôjde ani pod Tatrami. Úrady žiadajú, aby investor prepísal projekt rekonštrukcie malej vodnej elektrárne Nové Bojakovo neďaleko Brezna, ktorá sa nachádza v chránenom území európskeho významu.

Autorom projektu je spoločnosť MVE. Tú ovláda česká Geen DZ, ktorá patrí do Geen Holdingu, teraz ovládaného Alešom Mokrým.

Spoločnosť má v rámci prevádzky malej vodnej elektrárne na rieke Hron opraviť rybovod, obnoviť vlastnosti koryta a modernizovať komponenty elektrárne. Rekonštrukcia prebieha od roku 2016, vývoj projektu však ovplyvňujú prísne ochranárske požiadavky úradov.

Ambície holdingu a samotného Mokrého sú v energetike nemalé. Mokrý v poslednej dobe hovorí o pláne na prevádzku vodnej elektrárne v Gruzínsku, Kirgizsku, či bioelektrárne v Chorvátsku. V minulosti pritom pohorel v zahraničných projektoch, kde spoliehal na štátne dotácie. Trebárs v Rumunsku prišiel ich škrt a podnik padol. Podobne dopadli zamýšľané plány s upadajúcou spoločnosťou PSJ.

Čítajte aj:

BSP kreslí nový projekt ropovodu. Starý blokuje Bratislava

Žiga sľub nesplnil. Budúcnosť štátneho holdingu je neznáma

Ďalšie patálie zažila firma na domácej pôde. U emisie dlhopisov prekročila hranicu medzi neverejnou a verejnou ponukou dlhopisov. Okrem pokuty od Českej národnej banky to prinieslo tiež poškodenie mena firmy.

Tomu zaiste nepomáha ani aktuálny súd, v ktorom je trestne stíhaný samotný Aleš Mokrý. Tomu, spoločne s Ivorom Ševčíkom, ktorý bol v minulosti tiež členom predstavenstva Geen Holdingu a Veronikou Veit hrozí až desať rokov väzenia. V rokoch 2008 až 2012 sa mali dopustiť dotačných podvodov. Okrem iného mali čerpať príspevok na mzdy hendikepovaných zamestnancov. Vyplácali im pritom len časť príspevku, ďalšiu časť používali na iné a podozrivé plnenia. Škoda presahuje 300 miliónov korún.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb