Peniaze za zastavené eurofondy Kažimír tak skoro neuvidí

Stopnuté peniaze z eurofondov pre chyby ministerstva financií by na Slovensko mali začať prúdiť až koncom tohto roka.

Zastavenie platieb pre deväť eurofondových programov môže narobiť ministrovi financií Petrovi Kažimírovi ešte poriadne vrásky na čele. Brusel totiž tak skoro neplánuje ich odblokovanie, a to aj napriek tomu, že sú stopnuté už dlhodobo. Podľa informácií biztweet.eu by mali peniaze na Slovensko začať prúdiť až koncom tohto roka.

V septembri má totiž Európska komisia prehodnotiť opatrenia, ktoré vláda Roberta Fica prijala v súvislosti s totálnym zlyhaním auditu ministerstva financií. To síce malo na starosti kontrolovať jednotlivé projekty platené z eurofondov, ale robilo to tak mizerne, že audítori z Bruselu našli závažné pochybenia vo všetkých z 18 náhodne vybraných projektov. Samotný rezort financií pritom nenašiel chybu ani v jednom.

Ak aj Brusel uzná, že opatrenia prijaté Ficovou vládou sú dostatočné, peniaze nezačnú podľa informácií biztweet.eu na Slovensko prúdiť skôr ako v posledných mesiacoch tohto roka.

Ak však komisia s krokmi Kažimírovho rezortu nebude spokojná, uvoľnenie eurofondových peňazí sa ešte predĺži. Teoreticky tak k nám môžu peniaze z Bruselu prísť až v budúcom roku. A to bude pre ministra financií veľmi zlá správa.

Aj napriek pozastavenému čerpaniu totiž štát naďalej prepláca peniaze na jednotlivé eurofondové projekty. Lenže tým, že z Bruselu nič nedostáva, robí tak v podstate na sekeru. Tým zároveň zvyšuje aj štátny deficit, pretože prostriedky z EÚ sú súčasťou príjmov štátneho rozpočtu.

A ak peniaze z EÚ neuvidíme do konca roka, skončí vláda s nižšími príjmami ako pôvodne pri zostavovaní rozpočtu plánovala. Môže sa teda stať, že Kažimír nedosiahne deficit 2,8 % HDP ako si naplánoval. A rátať treba aj s možnosťou, že sa zvýši už i tak nepríjemne vysoký štátny dlh.

 
Autor: Lukáš Kvašňák

 

Čítajte viac:

Vláda má problém. Čerpanie eurofondov je kvôli korupcii ohrozené

Ako sme zostrelili Kažimírovu kačicu

Zastavenie eurofondov pre Slovákov je reálne. Šlo by o precedens