Pot na čele NAKA i záhady okolo zmeniek

Uplynulý týždeň priniesol ďalšie zarážajúce podozrenia zo zneužívania právomocí polície, ďalšie kontroverzie príbehu markizáckych zmeniek, ale aj jeden pozitívny rekord.

Zrejme najvýraznejším článkom kolegov na internete v minulom týždni bol po zásluhe blog Radovana Bránika, na ktorom pútavo spustil minisériu článkov o organizovanom zločine v Podpoľaní.

Informácie ukazujú okrem iného na to, že organizovaný zločin využíva aj služby elitných policajtov Národnej kriminálnej agentúry. Jej príslušníci mali na objednávku sledovať osoby, ničiť majetok, dokonca aj útočiť výbušninou. Na blog reaguje inšpekcia a všetci budeme sledovať jej ďalšie kroky.

Na zarážajúce praktiky, ktoré Slovensko zjavne neopustili, upozornili aj policajti vyšetrujúci záhadné zmiznutie bakalárskej práce z Univerzity Komenského. Bakalárka o kauze Gamatex obsahovala podpisy Pavla Ruska a práca mohla veľmi zaujímať právnikov, ktorí sa snažia dokázať, že si v takzvankej zmenkovej kauze vystavenie zmeniek TV Markíza Pavol Rusko a Marián Kočner vymysleli.

Čítajte aj:

Podivné zmeny pokračujú a v spoločnosti sa nič nemení

Ochota aj neochota prokuratúry. Týždeň očami Biztweetu

Prelomené tabu a štyri mesiace od tragédie

Ani v uplynulých siedmich dňoch na seba nenechal zabudnúť bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Po kontroverznom pridelení teplého miestečka na rezorte vnútra došlo k odhaleniu, že istý čas zakrýval fakt, že jeho bývalá pravá ruka – 1.viceprezident Jaroslav Málik nedisponoval povinnou bezpečnostnou previerkou. Dostával sa pritom k tým najcitlivejším utajovaným informáciám.

Začiatok septembra však okrem negatívnych priniesol aj pozitívne prekvapenia. Napríklad to, že v slovenskom parlamente zasadol, za takmer tridsaťročnú históriu republiky, druhý rómsky poslanec. Štefan Vavrek nahradil Editu Pfundtner, ktorá odišla na post štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope