Duslo má daňové prázdniny. Štát výšku pomoci utajuje

Babišovo Duslo Šaľa už čerpá daňové prázdniny, ktoré získalo od Ficovej vlády. Štát aj firma detaily rekordnej pomoci utajujú.

Chemička splnila podmienky preto, aby mohla čerpať daňovú zľavu až do výšky 58 miliónov eur, ktorú získala v roku 2014. Firma zmodernizovala výrobňu čpavku, uviedla ju do prevádzky a dosiahla tiež na ekonomické ukazovatele, ktoré štátnu pomoc podmieňujú. Detaily však podnik, rovnako ako štát, odmietajú prezradiť.

"Spomínaný investičný zámer pokračuje podľa rozhodnutia MH SR č. 17/2014. Rezort hospodárstva sa ku konkrétnej výške čerpanej pomoci nevyjadruje," uvádza pre Biztweet ministerstvo hospodárstva. K čerpaniu sa nevyjadruje ani skupina Agrofert, do ktorej Duslo Šaľa patrí. Hovorca firmy, ktorej konečným užívateľom výhod je český premiér Andrej Babiš, v minulosti opakoval formuláciu, že firma žiadnu dotáciu nedostala.

Akú časť dane firma dostala odpustenú vlani a akú si ušetrí tento rok napriek najvyššej sume schválenej štátnej pomoci v slovenskej histórii, štát daňovým poplatníkom odmieta oznámiť. V roku 2017 zaplatilo Duslo pri tržbách vo výške 396,7 milióna eur daň z príjmu vo výške 2 milióny eur.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu. K dispozícii je aj slovenská verzia Z Bureša Babišom.

Biztweetu sa podarilo zistiť, že Agrofert bude smieť uplatniť iba pomernú časť daňových úľav nad referenčnú hodnotu dosahovanej tvorby zisku v minulých rokoch. To môže a nemusí znamenať vyčerpanie celej schválenej investičnej pomoci.

Kým minister hospodárstva Tomáš Malatinský niekoľko rokov odmietal udeliť Babišovi finančnú pomoc, jeho nástupca Pavol Pavlis v roku 2014 schválil rekordnú dotáciu po niekoľkodňovom pôsobení vo funkcii. Podozrenie z toho, že išiel rezort podniku na ruku, vzbudzuje najmä fakt, že Pavlis pred nástupom do funkcie podnikal vo viacerých firmách priamo s Andrejom Babišom.

Čítajte aj:

Modernizácia Dusla ide podľa plánu. Dotáciu zatiaľ nečerpali

Z Bureša Babišom: Záhada za záhadou

O Babišove pekárne sa zaujíma Brusel

Babiš s Pavlis sedeli v štatutárnych orgánoch firmy Port Service Bratislava, dávnejšie sa poznali ešte ako pracovníci Petrimexu. Babiš v rozhovore pre magazín Týždeň povedal, že sa s Pavlisom vída približne raz ročne - pri spoločenských udalostiach bývalých kolegov z Petrimexu.

Babiš sa pozná aj s ďalším poslancom SMER-SD Ivanom Vargom, ktorý sedel v orgánoch spoločnosti Biotika.

Blízkosť ku slovenskej vláde je u českého vicepremiéra pravdepodobná. Isté pochybnosti vzbudil samotný proces schvaľovania dotácie pre Duslo. Prebiehal potichu a nebyť upozornenia médií, o rekordnej štátnej pomoci by nemusel nikto nič vedieť. Ficova strana ako samovládca v tichosti schválila legislatívnu úpravu, ktorá dotáciu povolila prejednať len na vládnej úrovni bez diskusie v parlamente.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb