Zarábam v cudzine. Čo s poistením?

Začali ste pracovať alebo podnikať v zahraničí? Čo so slovenským zdravotným poistením?

Každý štát Európskej Únie (EÚ) má vlastný systém sociálneho zabezpečenia, ktorý zahŕňa aj oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti. Tento systém je regulovaný legislatívou príslušného štátu a vychádza najmä z historického vývoja, potrieb spoločnosti a ekonomických možností danej krajiny. Koordinácia poskytovania zdravotnej starostlivosti je v podmienkach únie zabezpečená najmä nariadením EP a Rady (ES) č. 883/2004 a 987/2009 v znení neskorších úprav.

Platí, že podľa zásad uplatňovaných v základom nariadení môže osoba podliehať len právnym predpisom jedného členského štátu. Cieľom takejto úpravy je, aby sa predišlo prípadom, keď by sa na osobu nevzťahovali žiadne právne predpisy, alebo keď by sa na osobu vzťahovalo viacero právnych predpisov.

Podľa základného princípu osoba podlieha právnym predpisom štátu, v ktorom je zamestnaná alebo vykonáva samostatne zárobkovú činnosť (princíp lex loci laboris), a to aj vtedy, ak má osoba alebo zamestnávateľ bydlisko, alebo sídlo na území iného členského štátu.

Na základe uvedeného, pokiaľ vám v zahraničí (podľa legislatívy danej krajiny) vznikne verejné zdravotné poistenie (napr. z titulu výkonu pracovnej činnosti), vtedy je potrebné sa zo systému verejného zdravotného poistenia na území Slovenskej republiky (SR) odhlásiť.

Pre ukončenie zdravotného poistenia na Slovensku má poistenec povinnosť predložiť tlačivo: Odhláška poistenca a doklad preukazujúci vznik zdravotného poistenia v danej krajine, čím je: doklad o zdravotnom poistení v cudzine alebo doklad o zamestnaní v cudzine. Taktiež je možné akceptovať E-formuláre potvrdzujúce existenciu zdravotného poistenia v inom členskom štáte EÚ (napr. E 104EU (S 040)) a iné.

Pokiaľ ste do vzniku zdravotného poistenia v zahraničí boli považovaný za osobu dobrovoľne nezamestnanú (samoplatiteľa), samostatne zárobkovo činnú osobu alebo poistenca štátu, ktorému vzniká oznamovacia povinnosť, Vašou povinnosťou bude túto kategóriu platiteľa ukončiť prostredníctvom tlačiva Oznámenie poistenca/platiteľa poistného.

Tlačivá: Odhláška poistenca a Oznámenie poistenca/platiteľa poistného sú k dispozícii vo všetkých pobočkách a expozitúrach poisťovní.

Čítajte aj:

Cezhraniční pracovníci a poistné rodinných príslušníkov

Podnikáte v zahraničí? Neplaťte dvojité zdravotné

Oznamovacia povinnosť pre odhlásenie je do ôsmich dní od vzniku verejného zdravotného poistenia v zahraničí.

V prípade zániku verejného zdravotného poistenia na Slovensku nie je potrebné od 1.1.2017 vrátiť pôvodný preukaz poistenca a ani Európsky preukaz zdravotného poistenia (ak ste mali vystavený).
V prípade oneskoreného odhlásenia si môže poisťovňa voči poistencovi nárokovať aj spätnú úhradu za čerpanú zdravotnú starostlivosť (napr. kapitačné platby).

Poisťovňa vypláca zmluvným poskytovateľom takzvané kapitačné platby. Kapitačné platby sú lekárom vyplácané raz mesačne (t.j. lekár za každú jednu uzatvorenú zmluvu s pacientom dostáva mesačnú platbu presne dohodnutú so zdravotnou poisťovňou).

Pokiaľ by bola osoba počas obdobia, keď bola už zdravotne poistená v zahraničí ošetrená na Slovensku a bude spätne vyňatá, tak zdravotná poisťovňa môže žiadať úhrady za poskytnutú zdravotnú starostlivosť počas doby, kedy už podliehala legislatíve inej krajiny a bude potrebné danú sumu uhradiť a prípadne sa potom s uvedeným dokladom o úhrade obrátiť na zahraničnú zdravotnú poisťovňu so žiadosťou o preplatenie.

Následne vznikom verejného zdravotného poistenia v zahraničí budete mať nárok na čerpanie zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu v krajine poistenia.