Posun v prípade Budamar zrejme do konca roka

V prípade podozrení z daňových podvodov spájaných s firmou Budamar by mohla padnúť kľúčová voľba do konca roka.

Policajti sa prípadom údajných podvodov na DPH v sieti logistických firiem okolo Budamar Logistics zaoberajú zhruba štyri roky. Od doby, kedy o podivných faktúrach siete spriaznených firiem napísal magazín Týždeň. Nielen kritika časti politickej scény preto smeruje k rýchlosti akou sa prípad prešetruje.

Policajné prezídium sa bráni, tvrdí, že koná rýchlo a pripomína, že vo veci skrátenia dane a poistného bolo trestné stíhanie začaté „len“ 23.7.2017.

„Vo veci nie je možné rozhodnúť bez ukončenia znaleckého dokazovania, termín podania posudku je pravdepodobne ku koncu tohto roka. Na doplnenie možno uviesť, že v predmetnej veci boli opakovane spracované dožiadania o právnu pomoc do viacerých krajín, konkrétne ide o Maďarsko, Česká republika, Švajčiarsko, Rumunsko a Rakúsko,“ konštatuje pre Biztweet hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Na spomínanú právnu pomoc zo zahraničia sa polícia odvoláva, dnes sa dá povedať, roky. Nakoľko je toto čakanie a intenzita nátlaku slovenských orgánov dostatočná, možno iba polemizovať.

Čítajte aj:

Ľudia z Budamaru už sedia v Tatravagónke

Podozrivé machinácie Budamaru stále vyšetrujú. Obvinenia nepadli

Jeden z najvýznamnejších prípadov vyšetrovania daňových podvodov v strednej a východnej Európe je predmetom záujmu policajtov a pracovníkov finančných správ od prelomu rokov 2013-2014.

Budamar Logistics je podozrivá z toho, že vytvorila sieť fiktívnych odberateľských a dodávateľských firiem. Vzájomne si mali vystavovať faktúry za vymyslené dodávky tovaru. V princípe zamedzenia dvojitého zdanenia potom od štátov požadovali vyplatiť nadmerné odpočty DPH v hodnotách desiatok miliónov eur. Dohromady podľa policajného vyšetrovania spôsobila Budamar Logistics len Slovensku škodu vo výške viac ako dvadsať miliónov eur.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope