Ficov priateľ Miroslav Výboh – zbrojár, lobista, spojka

Zbrojár, lobista a honorárny konzul Monackého kniežatstva je považovaný za jedného z najvplyvnejších mecenášov v pozadí Smeru.

Meno Miroslav Výboh nie je na rozdiel od iných oligarchov v pozadí vládnej strany Smer-SD tak notoricky známe. Zbrojár, lobista a honorárny konzul Monackého kniežatstva sa na Slovensku totiž drží v ústraní.

V médiách takmer nevystupuje a svoje podnikateľské aktivity starostlivo skrýva. Oficiálne totiž figuruje len v dozornej rade spoločnosti AMW, ktorá mala vlani tržby 3 milióny eur a zisk 809 tisíc eur. Napriek tomu, alebo možno práve vďaka tomu, je považovaný za jedného z najvplyvnejších mecenášov v pozadí Smeru.

Zbrojár

Výboh vyštudoval ekonómiu v zameraní na zahraničný obchod a cestovný ruch. Po revolúcii začal dovážať tovar z Ázie, kde zarobil prvé väčšie peniaze a presedlal na zbrojársky biznis. Jeho spoločnosť Willing, ktorá na Slovensku zastupovala ruskú firmu RSK MiG, získala viacero zákaziek na ministerstve obrany naprieč všetkými vládami. Podieľala sa na opravách našich stíhačiek MiG­-29 a armáda od nej viackrát kupovala aj ďalší vojenský materiál.

Zbrojárstvo prirástlo Výbohovi k srdcu a istý čas bol tiež viceprezidentom Združenia obranného priemyslu. V tomto sektore sa pohyboval najdlhšie a zároveň v ňom získal kontakty na ruské podnikateľské kruhy, ktoré sa najmä v poslednom období čoraz viac aktivizujú na Slovensku. Postupne však Výboh z viditeľných pozícii v zbrojárstve ustúpil do zákulisia, keď svoj podiel vo Willingu podľa denníka SME v roku 2012 predal.

Lobista a spojka

O čo menej bolo Výboha vidieť v obchodnom registri, o to viac sa činil v zákulisí. Stal sa z neho lobista s kontaktmi na najdôležitejších ľudí v biznise a politike na Slovensku, bez ktorého požehnania sa u nás neudeje významnejší obchod. Oficálne sa pritom venuje len obchodu s nehnuteľnosťami.

Jeho meno sa napríklad objavilo v spojitosti s novým vlastníkom stavebného giganta Doprastav. Aktívny je aj v energetike, kde podľa informácií týždenníka Trend funguje v pozícii spojky či už ide o dostavbu Mochoviec, alebo zvažovaný predaj Slovenských elektrární talianskym Enelom.

Záujem o ne totiž majú ruské firmy Rosatom, RAO UES či Atomstrojprojekt, ale aj český ČEZ. Šéf ČEZ-u Martin Roman sa mal pred štyrmi rokmi stretnúť s Výbohom a Ficom a to práve v čase, keď sa riešila výstavba nového bloku jadrovej elektrárne v Bohuniciach.

Aby toho nebolo málo, Výboh sprevádzal Fica počas jeho prvej vlády na zahraničných cestách do Líbye a Moskvy. Ľudia z jeho firmy boli s Ficom aj v Izraeli a sám Výboh sa vlani zúčastnil plesu diplomatov na ministerstve zahraničia. Výboh je taktiež členom Zvolenského Rotary klubu, kde je taktiež aktívny aj Vladimír Maňka, donedávna podpredseda Smeru-SD.

Ficov priateľ

Do centra neželanej pozornosti sa Výboh dostal len nedávno, kedy sa jeho meno aj prvý krát oficiálne objavilo v spojitosti s premiérom Robertom Ficom. Český lobista Miroslav Dalík totiž na súde v súvislosti s českou korupčnou kauzou okolo nákupu obrnených vozidiel Pandur vypovedal, že Výboh na neoficálne stretnutie s vtedajším českým premiérom Mirkom Topolánkom, ktoré celú kauzu odštartovalo, prišiel v sprievode Roberta Fica.

Dalík si mal podľa obžaloby vypýtať od rakúskeho dodávateľa pandurov, firmy Steyer, úplatok  18 miliónov za pretlačenie zákazky u českého premiéra, ktorému robil pobočníka. Výboh v tejto kauze figuruje ako sprostredkovateľ, ktorý sa na rokovaniach priamo podieľal.

Kauza má pre Výboha okrem neželanej mediálnej pozornosti aj oveľa nepríjemnejšie dôsledky. V Rakúsku ho totiž vyšetrujú pre podozrenia z korupcie. Zatiaľ nebolo vznesené žiadne obvinenie, ale rakúske úrady si už vyžiadali informácie od slovenskej prokuratúry a je možné, že nakoniec sa Výboh postaví pred tamojší súd.

A neželané dôsledky to má aj pre Roberta Fica. Zatiaľ čo septembri minulého roku ešte vehementne popieral akékoľvek prepojenie Výboha na stranu Smer-SD, po prevalení sa informácií o jeho účastí na neoficiálnom stretnutí s Topolánkom po boku Výboha, už zmenil rétoriku.

„Pán Výboh je môj priateľ a stretli sa priatelia. Dvadsať rokov poznám osobne tohto človeka a ja nebudem ľudí zatracovať, ako to robia niektorí iní,“ odpovedal na otázku, aký je jeho vzťah s Výbohom.

 

Autor: Lukáš Kvašňák

 

 

Čítajte tiež:

Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím

Tomáš Chrenek: Oceliar s noblesou francúzskeho bohéma skrýva démona v energetike

Petr Kellner: Najbohatší Čech začal ako privatizér. Dnes je mágom pre zhodnocovanie